Ugrás a tartalomra

A VMSZ az idősekről és a vállalkozókról sem feledkezik meg

Noszán sok az egyedül élő idős személy, akik nehezen tudnak gondoskodni magukról. A faluban nagy gondot jelent az is, hogy tavaly a gyümölcstermést teljesen tönkretette a jégverés. 
A 92 éves Varga Erzsébet már több mint 10 éve él egyedül noszai házában.

Jól tartja magát, elvégez minden munkát a ház körül, azonban az élelmet a lánya hordja neki. A szomszédok is gyakran ránéznek. „Segítenek ők is. Jóban vagyok a Móniékkal is. Csak azok fiatalok, dolgoznak. Ha kint vagyok, akkor mindig szól, hogy hogy van, mit csinál.”

Egész Vajdaságban gondot okoz az elidősödött lakosságnak a napi étkezés, a gyógyszerellátás és az egészségügyi ellátás. A Vajdasági Magyar Szövetség ezekre kínál megoldást programjában-mondta Varga László, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője. „Olyan gondok gyötörnek nagyon sok embert, amelyekre egyébként nagyon sok országban, főleg az Európai Unióban létezik egy jól bevált megoldást. Ezt a megoldást szeretné a Vajdasági Magyar Szövetség meghonosítani, elsősorban anyaországi támogatással.”

Nosza nagy gyümölcstermesztő hagyományokkal rendelkezik. Szinte nincs olyan család, akinek ne okozott volna kárt a tavalyi jégverés. A károsultak jégvédelmi állomás kiépítését kezdeményezik- emelte ki Bunford Tivadar. „Megpróbálunk odahatni, hogy minél gyorsabban, tehát még ebben a szezonban már jégelhárító állomás létesüljön a faluban.”

A városban élők számára sem könnyebb az élet. A szabadkai Szalma József 1973 óta vállalkozó. Nagyon nehezen tudja műhelyét fenntartani, de a család életét a környékbeli lopások is megkeserítik. „A szomszédból ellopták ami a ruhaszárító kötélen volt, mindent, ami volt. Amonnan ellopták a sonkát, a fenti szomszédtól ellopták a garázsból a Golfot, a BMW motort, mai napig sehol semmi.”

A Vajdasági Magyar Szövetség már korábban elérte, hogy 15 ezer dinárról 5 ezer dinárra csökkent a kis értékű lopás bűncselekményének értékhatára. Most a zérótolerancia célja. A párt a közeljövőben szeretne könnyíteni a kisvállalkozókat sújtó pénzhiányon is- emelte ki Pásztor Bálint, köztársasági frakcióvezető.

Arról beszélgettünk Szalma Úrral, hogy a magyar miniszterelnökkel megegyezett a VMSZ elnöke, hogy a választásokat követően egy kisvállalkozókat támogató alap jönne létre, annak érdekében, magyarországi költségvetési pénzek segítségével, hogy az itteni magyar vállalkozók versenyképessé tudjanak válni.”

Pásztor Bálint bővebben a kisvállalkozók támogatásáról és a VMSZ 9 pontos programjáról tartott előadást a Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesületben.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A minap megalakult Szerbia új kormánya, ennek kapcsán Vicsek Annamáriával beszélgettünk, aki az elmúlt 8 évben az Okt
Annamária nyolc évig töltötte be az Oktatási Minisztérium államtitkári posztját