Ugrás a tartalomra

Vízióból tettek: Széchenyi Istvánt bemutató kiállítás nyílt Újvidéken

Vízióból tettek címmel Széchenyi Istvánt és korát bemutató kiállítás nyílt ma este az újvidéki Európa Kollégiumban.

A tárlat megjeleníti a legnagyobb magyar modernizációs tevékenységeit, a nevéhez fűződő Lánchidat, a Magyar Tudományos Akadémia megalapításának időszakát, a lóversenyzés meghonosítását, valamint a dunai hajózásra irányuló erőfeszítéseit.

A kiállítást az Európa Kollégium és a belgrádi Collegium Hungaricum közösen szervezte.

Snejder-Sára Ildikó, az Európa Kollégium megbízott igazgatónője köszöntőjében hangsúlyozta, Széchenyi úgy folytatott nemzetmegtartó tevékenységet, hogy közben tudta, ahhoz, hogy a magyarságot a legnagyobb nemzetekkel együtt emlegessék, elengedhetetlen a modernizáció: - A kora legkorszerűbb tudását és európai szellemiségét magába szívva tért haza, hogy nemzetünket gyarapítsa. Kollégistáink útját is próbáljuk segíteni, hogy magyarként megmaradva, a korunk legmodernebb tudását elsajátítva mindegyikük a saját szakterületének megfelelően segítse közösségünk megmaradását és fejlődését - emelte ki az intézmény megbízott igazgatónője.

A kiállítást dr. Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete nyitotta meg, aki Széchenyi nevéhez fűződő újításokat és kezdeményezéseket ismertette a főleg egyetemistákból álló közönség előtt.

- Ma Magyarországon nem tudunk olyan emléket mondani, amely valamilyen formában ne kötődne Széchenyi István nevéhez. Ha át akarunk menni Pestről Budára, vagy Budáról Pestre, az embereknek nagy része a Lánchídon teszi ezt meg, amelynek a megépítésében nagyon komoly szerepe volt; ha átmegyünk Budáról Pestre a Lánchídon rögtön ott van a Magyar Tudományos Akadémia, vagy ahogyan akkor nevezték a Magyar Tudományos Társaság, amelynek a megalapításában szintén oroszlánszerepet vállalt a legnagyobb magyar. Ezen kívül a Duna és Tisza szabályozásának az elvégzése is az ő nevéhez fűződik, nélküle nem lett volna nemzeti kaszinó Magyarországon és a lóversenyről sem beszélhetnék gróf Széchenyi István nélkül - mondta megnyitójában dr. Pintér Attila.

A kiállítás április ötödikéig tekinthető meg az Európa Kollégium dísztermében.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, Ádám Csilla
Többi hír