Ugrás a tartalomra

Versecről érkezett az ötezredik eskütevő Belgrádba

Ritecz Miklós: A külképviseleteken vasárnap is várják a levélszavazatokat

Tegnap immár a 177. ünnepélyes állampolgársági eskütételt rendezték a belgrádi magyar nagykövetségen. Nikowitz Oszkár nagykövet és Ritecz Miklós főkonzul előtt ezúttal 31-en tették le az állampolgársági esküt, köztük az 58 éves verseci Ratkai Sándor, aki a nagykövetség dísztermében immár ötezredikként fogadott hűséget Magyarországnak.

Az ötezredik belgrádi eskütevő korábban rendőrként dolgozott Versecen és Zentán, ma verseci fuvarozási vállalkozó. Lányai Topolyán és Szabadkán élnek, s Ratkai úr büszke arra, hogy az unokák is beszélnek magyarul. A honosítási okirat mellett Nikowitz Oszkár nagykövet egy üveg hungaricumnak számító magyar italt is ajándékozott az ötezredik eskütevőnek.

Az ünnepélyes eseményt követően a Magyar Szó érdeklődésére a vasárnapi magyarországi választás szerbiai lebonyolításával kapcsolatban Ritecz Miklós főkonzul kifejtette: sajnos, az ötezredik belgrádi eskütevő a szűk időkeret miatt most nem élhet ezzel a jogával, hiszen a magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgároknak március 22-ig kellett regisztrálniuk a levélbeni voksolásra. Örömteli ugyanakkor, hogy a szerb főváros vonzáskörzetében fekvő, magyarok lakta településeken is nagy az érdeklődés a magyarországi voksoláson való részvétel iránt. Az első választási csomagok kézhezvétele után szinte égtek a követségi telefonvonalak, az emberek főleg a válaszborítékok Magyarországra juttatásának a mikéntje iránt érdeklődtek. A helyi postások nem mindig tudták, hogy a borítékokat díjmentesen lehet továbbítani.

A postai út mellett sokan élnek a külképviseletek nyújtotta lehetőséggel, és az itt kihelyezett urnába dobják be a lezárt válaszborítékokat. Eddig mintegy félezer voks érkezett Belgrádba, Szabadkán pedig már több mint tízezren dobták be levélszavazatukat. A főváros vonzáskörzetében lévő településeken legtöbbször a helyi civil szervezetek és magyar egyesületek segítettek az összegyűjtésben és a nagykövetségre történő eljuttatásban. Tegnap például Óbecséről közel másfélszáz borítékot hoztak Belgrádba, Torontálvásárhelyről pedig az eskütételen részt vevőkkel küldtek voksokat.

A főkonzul felhívja a választópolgárok figyelmét, hogy a levélszavazatokat a választás napján, vasárnap is be lehet vinni a magyar külképviseletekre, tehát a belgrádi nagykövetségre és a szabadkai főkonzulátusra is. Azoknak, akik csak ezen a héten kapták meg Magyarországról a választási csomagot, a diplomata ezt az utat ajánlja. – Éppen az imént hívott Bogos Tivadar székelykevei polgármester, hogy a faluban vannak későn eszmélők, illetve olyanok is, akik csak e hét szerdáján kapták kézhez postán a választási csomagot. (Előző nap ugyanilyen jelzés érkezett Pancsováról.) Nekik a rövid átfutási idő miatt más nem maradt, mint a külképviseleti urna. Abban maradtunk, hogy Székelykevéről vasárnap maga a polgármester hozza be az addig összegyűjtött válaszborítékokat – mondta a diplomata. Egyben arra kéri a választópolgárokat, hogy ügyeljenek a pontos, a csomagban található tájékoztató szerinti kitöltésre.

Az egyszerűsített honosítással kapcsolatban Ritecz Miklós arról tájékoztatta lapunkat, hogy az idei esztendő első három hónapjában arányaiban minden eddiginél többen, összesen 800-an tettek esküt Belgrádban. Általában heti két alkalommal rendeznek eskütételt, egyenként 30–35 résztvevővel, de márciusban a Budapestről nagy számban a külképviseletre érkezett honosítási okiratok miatt heti három ilyen eseményt tartottak. Jelenleg már május közepéig betervezték az eskütételek időpontjait: több mint háromszázan várnak arra, hogy magyar állampolgárokká váljanak.

– Mind az állampolgársági kérelmet konzuli osztályunkon benyújtók, mind pedig az eskütevők nagy része Belgrád tágabban vett vonzáskörzetéből érkezik. A legtöbben – hogy csak a nagyobb településeket említsem – Nagybecskerekről, Pancsováról (illetve az ahhoz tartozó Hertelendyfalváról), Torontálvásárhelyről, Versecről, Újvidékről, no meg olyan magyarlakta falvakból, mint Székelykeve vagy Ürményháza. Nagykövetségünk emellett kitűnő kapcsolatokat ápol az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörrel, ezért már több száz óbecsei polgár állampolgársági kérelmét is felterjesztettük a budapesti Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalhoz (BÁH). Érdekes, hogy a jubileumi eskütevők eddig éppen ezekről a településekről érkeztek. A nagykövetségünk dísztermében Magyarországnak ezredikként hűséget fogadó egyetemista Nagybecskerekről, a kétezredik eskütevő Székelykevéről, a háromezredik Pancsováról, a négyezredik Óbecséről, a mai napon esküt tevő ötezredik pedig Versecről jött. Tapasztalataink szerint az emberek számára fontos, hogy ne kelljen túl messzire utazniuk az állampolgársági ügyintézés végett. A belgrádi nagykövetségen beadhatják a kérelmet, letehetik az esküt, majd útlevelet is igényelhetnek. Az érdeklődés továbbra is élénk, mind az állampolgársági kérelem benyújtásához, mind pedig az útlevél igényléséhez időpontot kell kérni konzuli osztályunkon. Jelenleg, a fokozott igények miatt már csak a nyárra tudunk lehetőséget biztosítani – hangsúlyozta a diplomata.

Hozzátette: igény esetén kihelyezett konzuli napokat is tartanak, ahol megfelelő előkészítés esetén egyszerre 50–60 kérelmet vesznek át. Többször „kiszálltak” Székelykevére, Bácsra, Palánkára, Óbecsén pedig már szinte otthonosan mozognak – hatszor jártak ott.

A főkonzul megerősítette azon információnkat, hogy mind gyakrabban érkeznek állampolgársági kérelmet elutasító határozatok az illetékes magyar hatóságoktól. – A törvényi feltételeknek meg nem felelő személyek állampolgársági kérelmét természetesen elutasítják. Csak az utóbbi két-három hétben több mint hatvan ilyen határozatot postáztunk ki. Mivel a hatóság nem köteles indokolni az elutasítást, feltételezésünk szerint a legtöbb esetben a kielégítő nyelvtudás hiányáról van szó. A BÁH kérésére mind gyakrabban végzett utólagos adategyeztetések során rengeteg olyan esettel találkozunk, hogy a magyar állampolgárságra pályázó, kérelmét valamelyik határ menti magyarországi településen beadó személy, arra sem tud válaszolni, honnan jött. Ezekben az esetekben nyilvánvalóan valamiféle visszaélésről lehet szó – hangoztatta.

Szerző (Forrás)
nk, Magyar Szó
Többi hír