Ugrás a tartalomra

Vasfegyelem az új kormányban – a VMSZ feltétel nélkül csatlakozhat

Aleksandar Vučićot kéri fel kormányalakításra Tomislav Nikolić államfő. Vučić várhatóan vasfegyelmet vezet majd be, párttársai szerint kizárólag az ország jövőjét tartja majd szem előtt. Állítólag a miniszterek kiválasztásánál is az lesz a szempont, hogy a lehető legmegfelelőbb emberek kerüljenek a fotelekbe. Azt azonban, hogy ők melyik pártokból kerülnek majd ki, továbbra sem tudni.

A szerbiai parlament új összetétele hamarosan összeül. A választási procedúra értelmében először a képviselőház alakul meg, ezt követően fogadják el a kormányról szóló törvényt, majd megválasztják a kormányfőt. A köztársasági elnök azt kéri fel kormányalakításra, aki biztosítani tudja a többséget a törvényhozásban – mondta Pak Stanković elnöki tanácsadó. „Először is az új parlament összehívása következik. Először a Szerb Haladó Párt képviselőjével, Aleksandar Vučićtyal egyeztet az államfő, és a többi párt képviselőjével. Ezután az elnök javaslatot tesz a kormányalakító személyére, aki Aleksandar Vučić lesz.”

A Szerb Haladó Párt szombati elnökségi ülésén már konkrétumok derülnek ki. Ezt várja Takács Krisztián. Az újságíró szerint, ha a haladók a Szerbiai Szocialista Párttal alakítanak kormányt, akkor a választások megtartása értelmetlennek bizonyul. „Szerintem két biztos pontja van a jövőbeli koalíciónak. Véleményem szerint a VMSZ az új kormányban valamilyen formában biztosan részt vesz. A másik biztos pont pedig, hogy a Demokrata Párt ebben a kormányban nem fog részt venni. Az írott sajtó egyik nap minisztériumokat ítél oda az SZSZP-nek, a másik nap pedig az Új Demokrata Pártnak. Ez dől el szombaton, hogy kikkel alakítanak kormányt.”

Egy összeszedett pártkommunikációt láthatunk a haladóknál – mondta Vécsey Dániel. A szombati gyűlés megtartása már igazán időszerű – fogalmazott a politológus. „A program szerint változásokat, reformokat akarnak végrehajtani. Az a legcélszerűbb, ha a haladók egyedül hajtják végre. Sokkal gyorsabban megtörténnek a reformok, ha nem kell koalíciós tárgyalásokba bonyolódni. Ami a koalíciókat illeti, több nagy párt is felajánlkozott, mint az Új Demokrata Párt vagy a szocialisták. Nem tartom valószínűnek, hogy részt vesznek az új kormányban.”

A hét végén még nem derül majd ki az új szerb kormány összetétele – nyilatkozta Goran Knežević. A Szerb Haladó Párt alelnöke elmondta: az előző kormány két és fél hónap alatt alakult meg, a mostani viszont egy-másfél hónap alatt összeáll. A szombati elnökségi ülésen főleg a kormányprogramról tárgyalnak, amelyet Aleksandar Vučić mutat be. A tisztségek betöltésére is maga az elnök ad javaslatokat. A párt várhatóan felhatalmazza az elnököt, hogy az esetleges jövőbeli partnerekkel egyeztessen. A Vajdasági Magyar Szövetség minden bizonnyal koalíciós partnere lesz a Szerb Haladó Pártnak az új kabinetben – fogalmazott Knežević, majd hozzátette: a VMSZ számára nem szabnak feltételeket, még azt sem, hogy tartományi szinten felrúgja az együttműködést a Demokrata Párttal.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír