Ugrás a tartalomra

A vajdasági kassza 4,34 milliárd dinárral kisebb lesz a tervezettnél

Módosult az idei tartományi költségvetés, többek között erről a napirendi pontról döntöttek ma a vajdasági képviselők. A hatalmon lévő koalíciós partnerek közti megegyezés alapján a vajdasági kassza 4,34 milliárd dinárral lesz kisebb a tervezettnél.

A tartományi kormány augusztusi ülésén határozatot hozott, amely szerint követelik a köztársasági kormánytól, hogy a költségvetésről szóló törvény értelmében az idei szerbiai büdzséből Vajdaságnak utalják át a 4,4 milliárd dináros tartozást. Belgrádból nem érkezett válasz, a szóban forgó összeg pedig továbbra is hiányzik a tartományi költségvetésből.

Ezért volt szükség a módosításra. Bojan Pajtić, tartományi kormányelnök: „Az a 40 milliárd dinár mellett, amellyel az Alkotmány szerint a köztársaság tartozik Vajdaságnak csak ebben az évben itt van ez a négy és fél milliárd dinár tartozás is. A gyakorlatban a tartományi adminisztráció nem rendelkezik olyan lehetőségekkel, amelyek jelentősen tudnának a vajdasági makrogazdasági folyamatokra hatni.”

A hatalmon lévő pártok szerint a tartomány finanszírozásáról szóló törvény hiánya és a köztársasági kormány megváltoztatott adóstratégiája miatt alakult ki a jelenlegi kedvezőtlen helyzet. Zoran Radoman, tartományi pénzügy titkár: „A nagyberuházási projektekre szánt összeg 3,3 milliárd dinárral csökken.

Nem mondanám azt, hogy bármelyik ilyen jellegű projekt veszélyben lenne. Ezek a befektetések vagy egyes részei nem valósulnak meg 2015-ben, végrehajtásukat átvisszük 2016-ra.”

A megszorítások érinteni fogják a tartományi intézmények munkakeretét is. Nyilas Mihály, tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi–nemzeti közösségi titkár: „Megpróbáltunk olyan módon takarékoskodni, hogy a pályázataink eredményei szerinti pénzelosztás, a megkötött szerződések, ezek mind mind ebben az évben, ha lehetséges megvalósuljanak.”

A Vajdasági Magyar Szövetség támogatta a tartományi költségvetés módosítását. Újhelyi Ákos, képviselő, Vajdasági Magyar Szövetség: „A pótköltségvetés fenntartható, a pótköltségvetés hiánya nem lépi át a törvényben megszabott szintet, az a kevesebb mint tíz százalék, illetve figyelembe veszi a valós gazdasági helyzetet. Ki kell emelnem azt is, hogy a vajdasági magyar érdekképviseletnek köszönhetően a vajdasági magyarság számára fontos intézmények további pénzelése sem fog csökkenni.”

Az ellenzéki Szerb Haladó Párt szerint a tartományi költségvetés módosításával folytatódik a Demokrata Párt által vezetett vesztes politizálás. Predrag Matejin, tartományi parlamenti frakcióvezető, Szerb Haladó Párt: „Három hónappal ezelőtt már volt egy költségvetési módosítás, akkor növekedett, most csökken.

Úgy gondoljuk, hogy a tartományi kormány nem képes, és szakmailag sem felkészült egy olyan költségvetés meghozatalára, mint amilyent kellene meghoznia.”

A vajdasági képviselőház ülésének napirendjén szerepelt még egyes tartományi közvállalatok 2014-es évi jelentése is.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks