Ugrás a tartalomra

Uniós eszközök helyi érdekeltségű projektek pénzelésére

Nagykikindán tartotta meg éves közgyűlését a Banat Triplex Confinium Csoportosulás. Magyarország és Románia kistérségei mellett, egyelőre megfigyelői szerepkörben szerbiai városok is azokról a lehetőségekről tárgyaltak, amelyek segítségével uniós eszközöket igényelhetnek helyi érdekeltségű projektek pénzelésére.

A mórahalmi központú Banat-Triplex Confinium EGTC a nagykikindai városházán rendezte meg éves közgyűlését valamint Szerbia kapujában rendezvényét. A 36 magyarországi és ugyanannyi romániai kistérséghez egyelőre megfigyelőként 8 szerbiai régió is csatlakozott. A teljes tagság elnyeréséhez, a szerb törvénykönyv módosítására van szükség. Az elmúlt 10-15 évben a lakosok számára a térségi együttműködés egyetlen kézzelfogható eredménye a vízumkényszer megszüntetése volt. „Ezért lenne fontos, hogy mielőbb megszülessen az európai területi társulásikról szóló törvény, az azt lehetővé tevő jogszabály, amely alapján a szerbiai önkormányzatok is részt vehetnének azokban a projektumokban, amelyekben már most magyarországi és romániai önkormányzatok részt vesznek és amelyeken keresztül, különböző területeken a turizmustól a mezőgazdaságig, a környezetvédelmen, az infrastruktúrafejlesztésen, az egészségügyön, a szociális védelmen át plusz szolgáltatásokhoz juthatnak az itteni emberek európai pénzekből jutni” – mondta Varga László, a Szerbiai Parlament Integrációs Bizottság elnökhelyettese.

A közgyűlés alapszabály-módosítás mellett új tagok felvételéről is döntött. A magyar-szerb és a magyar-román programokat felölelő beszámolót is bemutatták, valamint az elkövetkező periódusban igénybe vehető pályázatokat is ismertették. Nógrádi Zoltán, a BTC EGTC elnöke: „Minden olyan fejlesztésben tudjuk segíteni Kikindát, amelyben a forrásokhoz való hozzájutásban partnerként ezt a szervezetet is maga mellett tudja. Nem szeretnénk konkurálni a településekkel, abban, hogy ki szerzi meg a forrásokat, mi egy plusz eszköz vagyunk, egy olyan intézmény, amely segít abban, hogy a saját fejlesztéseihez a megfelelő eszközöket megtalálja.”

A szervezet a községi elnök kérésére tartotta közgyűlését Nagykikindán. Pavle Markov a bánáti város fejlődésének érdekében mielőbb szeretne csatlakozni a Csoportosuláshoz. „Az ilyen szervezetek előnye, hogy közvetlenül kapcsolatuk van Brüsszellel, tehát nem kell országuk kormányán vagy tartományi szervezeteken keresztül dolgozniuk. Közvetlenül a városok vagy ezen a szervezeten keresztül tudnak pályázni vagy eszközöket lehívni és gazdaságilag fejlődni.”

A BTC EGTC elsődleg céljaként a szülőföldön maradást, a fiatalok biztos jövőjének kiépítését, a megújuló energiaforrások felhasználását, valamint a kis és közepes vállalkozások fejlesztését tűzte ki célul.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír