Ugrás a tartalomra

Újvidék nem főváros

Az ígéretekkel összhangban a Tartományi Képviselőház honlapján keddtől elérhető Vajdaság új statútuma tervezetének munkaváltozata. A statútumnak ezentúl nem lesz preambuluma, mivel törvénynél alacsonyabb rendű aktusról van szó. Újvidéket az elkövetkezendőkben nem a tartomány fővárosának neveznék, hanem a tartományi szervek székhelyének. A Vajdaság kormánya kifejezés helyett vagy a tartományi kormány, vagy a tartományi miniszterek tanácsa, vagy a tartományi végrehajtó tanács kifejezést használnák. A munkacsoport tagjai ezzel a kérdéssel kapcsolatban nem tudtak megállapodni, mint ahogyan a tartomány címerével kapcsolatban sem jutottak közös nevezőre. Az egyik javaslat az volt, hogy Vajdaság címere az 1848-as, történelmi címer legyen. A zászló is változna, a jövőben három egyenlő szélességű, piros, kék, fehér vízszintes sávból állna.

A statútum eddigi megfogalmazása szerint Vajdaság területét a földrajzi egységeiben – Bácskában, Bánátban és Szerémségben – található önkormányzati egységek alkotják, az új statútum munkaváltozatában azonban törölték a földrajzi egység és a Bácska, Bánát, Szerémség megfogalmazásokat.

Többé a Nemzetek Közötti Tanács sem működhetne, helyette a tartományi képviselőház egy munkacsoportot bízna meg a nemzetek közötti egyenjogúság témakörének képviseletével. A tartományi autonómia hordozói a jövőben nem Vajdaság polgárai, hanem Vajdaság lakosai lennének. A Tartományi Képviselőház továbbra is Vajdaság legmagasabb rangú szerve, amely jogszabály-alkotási és egyéb feladatokat lát el. Ehhez a megfogalmazáshoz az új statútum tervezetében hozzáteszik, hogy a tartományi képviselőház a szerb alkotmánnyal, a törvényekkel és a statútummal összhangban végzi feladatait. A képviselőház egyebek mellett módosíthatja a statútumot, tartományi parlamenti döntéseket hozhat, megválasztja, ellenőrzi és irányítja a tartományi végrehajtó tanács munkáját, elfogadja a tartomány költségvetését és zárszámadását, dönt a tartomány eladósodásáról és törvényeket, egyéb jogszabályokat javasol elfogadásra a Szerbiai Képviselőháznak. A tartományi végrehajtó tanács a Vajdaság Autonóm Tartomány végrehajtó szerve, amelynek munkáját a Tartományi Képviselőház irányítja. Vajdaságnak saját bevételei vannak, amelyekből hatásköreit finanszírozza, áll a tervezetben.

Hétfőn már írtunk arról, hogy Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke összehívása nyomán aznap ülésezett a parlament kollégiuma, a Vajdaság alkotmányos helyzetével foglalkozó bizottság és a statútum szövegének kidolgozásával megbízott munkacsoport tagjai. A felek egyebek mellett abban állapodtak meg, hogy április 8-a és 18-a között részletes egyeztetéseket folytatnak a statútummal kapcsolatban a tartományi parlament frakcióival, majd ezután megtartják a Vajdaság alkotmányos helyzetével foglalkozó bizottság ülését, ezen véglegesítenék a statútumtervezet szövegét. A tartományi parlament ezután vitathatná meg a statútumot.

Vladimir Galić, a munkacsoportban a Szerb Haladó Pártot képviselő tag a Politika belgrádi napilapnak nyilatkozva kifejtette: az, hogy a munkacsoportnak sikerült konszenzussal átírnia a statútum szövegének kétharmadát, még nem jelenti azt, hogy a Tartományi Képviselőház legnagyobb ellenzéki pártja, az SZHP támogatni fogja azt. Ha az SZHP tartományi szinten nem támogatja a statútumot, akkor köztársasági szinten sem fogja, vagyis a Szerbiai Képviselőház nem fogja megszavazni a dokumentumot.

– A munkacsoport tagjai elvileg minden kérdéssel kapcsolatban egyetértettek. A Vajdaság alkotmányos helyzetével foglalkozó bizottság nem köteles elfogadni javaslatunkat, maga is módosíthatja azt, vagy átdolgozás céljából visszaküldheti a dokumentumot a munkacsoportnak. Jogászként és a munkacsoport tagjaként az a véleményem, hogy ha az új statútum szövege érdemben nem módosul, akkor sikerült végrehajtanunk az alkotmánybíróság döntését. Az SZHP frakciója a hét végéig megvitatja a statútum kérdését, és kialakítja álláspontját – magyarázta Galić.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó
Többi hír