Ugrás a tartalomra

Újvidék: Interkulturalitás az oktatásban

Vajdaság egy többnemzetiségű környezet, ezért fontos az itt élő nemzetek közötti párbeszéd és az interkulturalitás. Könnyű párbeszédet folytatni, ha tudjuk, hogy azt hogyan tegyük, ha van kivel beszélgetni, és ha arra törekszünk, hogy megismerjük egymást, és emberként viszonyulunk egymáshoz, mondta Puskás János, a Vajdasági Pedagógiai Intézet igazgatója a második nemzetközi Interkulturalitás az oktatásban elnevezésű konferencia megnyitóján.

Az újvidéki Európa Kollégiumban megtartott tanácskozáson idén a szlovák nyelvet és kultúrát helyezték előtérbe, hiszen a Vajdasági Pedagógiai Intézet elképzelése szerint minden nemzeti közösségnek teret kell adni, így tavaly főként a magyar, idén a szlovák, jövőre pedig a román nyelvre helyezik majd a hangsúlyt.

„A tudományos élet szereplőivel találkozunk itt a tanácskozáson, akik megfelelő módon bontják ki az interkulturális oktatás szlovák tematikáját, és azok a tapasztalatok, amelyek a szlovák esetben jelen vannak, alkalmazhatók a többi, más nyelven folyó oktatásokban is‟, hangsúlyozta Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár.

A tanácskozáson előadást tartott többek között dr. Michal Babik, a pozsonyi Comenius Egyetem professzora, aki a szerb és a szlovák irodalmi témák kölcsönhatásainak interkulturális modelljeit kutatja a 18. század végétől egészen napjainkig, hiszen több szerb származású író is megfordult Pozsonyban, illetve Szlovákiában.

A szlovák nyelv és kultúra mellett természetesen más nemzetek is teret kaptak az idei konferencián. Bálizs Jutka, a zentai Hófehérke Óvoda pedagógusa arról tartott előadást, hogy milyen programmal fejlesztik a gyermekek körében az interkulturalitást.

„Ennek a programnak a keretében környezetnyelvi tevékenységeket szervezünk az óvodás gyermekeknek, mégpedig úgy, hogy azokban a csoportokban, ahol a gyermekek magyar nyelven járnak óvodába, szerb nyelvű tevékenységet szervezünk, míg a szerb tannyelvű óvodai csoportokban magyar nyelvű tevékenységeket szervezünk.

Beszámoltam arról, hogy milyen módon érdemes a gyerekekkel játékos körülmények között elsajátíttatni azokat a kommunikatív készségeket, amelyek segítik őket abban, hogy feltalálják magukat a többkultúrájú, többnyelvű környezetben‟, mondta Bálizs Jutka.

A tanácskozáson Vicsek Annamária, az oktatási minisztérium államtitkára hangsúlyozta: amikor a nemzeti közösségekben élő gyermekek oktatásáról beszélünk, akkor az interkulturalitás egy olyan jelenség, amely akarva-akaratlanul is megjelenik, és amit nem lehet megkerülni, ezért nagyon fontos, hogy ennek a témának minél több figyelmet szenteljünk.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, Kurcinák Árpád
Többi hír