Ugrás a tartalomra

Újabb elismerés Szerbiának az uniós úton elért eredményekért

Szerbia nem állhat meg félúton – emelte ki Anne Brasseur Belgrádban.

Az Európa Tanács Parlamentáris Közgyűlése elnöke elismerését fejezte ki, amiért Szerbia megkezdte a reformok bevezetését.

Az elnök találkozott a köztársasági parlament frakcióvezetőivel is. Köztük a VMSZ képviselőcsoportjának vezetőjével is. Pásztor Bálint a nemzeti kisebbségek helyzetére hívta fel a figyelmet.

Nagy tapssal fogadták a szerbiai parlamenti képviselők Anne Brasseurt, az Európa Tanács Parlamentáris Közgyűlésének elnökét. Brasseur beszédében elismerését fejezte ki, amiért Szerbia megkezdte a reformok bevezetését. Az európai politikus azt mondta, biztos abban, hogy a jövőben még nagyobb előrelépéseket valósít majd meg az ország, mert még nagyobb változásokra van szükség.
Anne Brasseur, az Európa Tanács Parlamentáris Közgyűlésének elnöke: „Nagy előrelépést értek el a demokratikus intézmények, a választási rendszer és az igazságszolgáltatás terén, valamint a korrupció elleni harcban, a korrupció ellen, amely aláásta a demokráciát. Tehát valóban küzdenünk kell ellene mindegyik országban. Úgyszintén nagy előrelépés történt a helyi önkormányzatok megerősítése és a nemzeti kisebbségek jogainak megvalósítása terén is.”

Parlamenti beszéde után a frakcióvezetőkkel tárgyalt Brasseur, köztük Pásztor Bálinttal, a Vajdasági Magyar Szövetség frakcióvezetőjével is. Anne Brasseur felszólalásában arról számolt be, hogy az elmúlt évtizedekben javult a nemzeti közösségek helyzete Szerbiában – ugyanakkor az Európa Tanács dokumentumai is azt támasztják alá, hogy van még mit javítani. Pásztor Bálint a találkozón a nemzeti közösségek helyzetéről beszélt.

Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági parlamenti frakcióvezetője: „Két problémára hívtam fel a figyelmet. Egyrészt a részarányos foglalkoztatás elmaradására.A másik fontos kérdés, amiről beszéltem, a nemzeti tanácsokról szóló törvény szükséges, elengedhetetlen módosítása annak érdekében, hogy az Alkotmánybíróság határozatát követően a jogrendbe visszaemelhetővé váljanak azok a hatáskörök, amelyekkel jelen pillanatban a nemzeti tanácsok már nem rendelkeznek.”

Brasseur szerint az igazságszolgáltatás és a médiaszabadság terén van még tennivaló Szerbiában. Kiemelte azt is, hogy a régióban az együttműködésen és a megbékélésen kell dolgozni. Közös erővel az országok gyorsabban haladhatnak az Európai Unióba vezető úton – tette hozzá.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP