Ugrás a tartalomra

Új vajdasági EP-képviselő

Vicsek Annamária a Fidesz–KDNP listáján
Új vajdasági EP-képviselő

A Fidesz elnöksége a KDNP-vel egyetértésben összeállított 2024-es európai parlamenti listáján a vajdasági jelölt Vicsek Annamária (a felvételen). Mint dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke közösségi oldalán bejelentette, a VMSZ Elnöksége és Tanácsa egyhangúlag fogadta el még január 22-én a javaslatát, miszerint Vicsek Annamáriát, a VMSZ alelnökét jelöljék EP-képviselőnek a Fidesz színeiben. Jelöltségét tegnap Deutsch Tamás, a Fidesz EP-listavezetője is megerősítette.

A Fidesz listáján Vicsek Annamária a 8. helyen szerepel, és biztos befutó lehet. Arról, hogy mit jelent a VMSZ alelnökének az új lehetőség, őt magát kérdeztük.

– Óriási megtiszteltetés ez a számomra. Köszönettel tartozom az elnök úrnak, amiért eddigi munkásságom elismeréseként engem javasolt a VMSZ Tanácsának és Elnökségének pártunk jelöltjeként. Hálás vagyok párttársaimnak is, mert egyhangúlag megszavazták ezt a javaslatot. A Vajdasági Magyar Szövetség erejét és elismertségét jelzi, hogy a Fidesz továbbra is befutó helyen szerepelteti a VMSZ jelöltjét, és az is a két párt együttműködésének és kölcsönös bizalmának, megbecsülésének a jele, hogy fenntartások nélkül elfogadták pártunk javaslatát.

■ E politikailag mozgalmas időszakban, legyen szó a regionális, európai vagy a világviszonylatban is változó eseményekről, EP-képviselőként milyen kihívásokra számít?

– Szerbia évek óta számít az uniós tagságra, és a kormány szinte minden intézkedését az EU-s szabályokkal, elvárásokkal összhangban teszi meg, a bővítés és felvétel reményében. Látjuk azonban, hogy az az Európa, amelybe annyira kívánkozunk, az elmúlt években nem minden esetben részesíti előnyben azokat a keresztény, családi vagy erkölcsi értékeket, amelyek Magyarország vagy a vajdasági magyarok számára mérvadóak vagy elfogadhatóak lennének. Ezért fontos, hogy egy létszámban is erős Fidesz–KDNP csapat jusson be a Európai Parlamentbe, hogy együttes erővel alakítani, finomítani is tudjunk ezen az Európán.

■ Fidesz-képviselőként milyen mértékben tudja majd képviselni a vajdasági magyarság érdekeit, illetve segíteni Szerbiát az eurointegráció útján?

– Elődöm, Deli Andor tíz éven át, két mandátumban képviselte a vajdasági magyarság érdekeit, és több felszólalásában is, bizottsági vagy egyéb feladatainak végzése által is egyengette, segítette Szerbia útját az eurointegráció során. Reményeim szerint ezt tudom majd én is folytatni.

■ A szerbiai képviselőházban már szerzett tapasztalatot a parlamentáris munkában, az itt, illetve az államtitkárként szerzett tapasztalatait kamatoztatni tudja majd az Európai Parlamentben?

– Biztos vagyok benne, hogy a kétéves képviselői és több mint hétéves államtitkári tapasztalatom erős alapot ad az új kihíváshoz, hiszen nemcsak a kisebbségi jogvédelemmel, kisebbségi tannyelvű oktatással foglalkoztam a minisztériumban, hanem több nemzetközi, úgy európai, mint világszervezetben is képviseltem Szerbiát, amihez megfelelő szaktudásom és nyelvismereteim is vannak. Nyilván sokat kell majd tanulnom, hiszen minden intézmény működésében vannak specifikumok, amelyekhez alkalmazkodni kell. De minden erőmmel és tudásommal azon leszek, hogy az elkövetkező öt évben is a vajdasági magyar közösséget szolgáljam, immáron a határon túlról.

■ A Deli Andor által kiépített útvonal mennyire tud segítséget nyújtani a jövőbeli kihívásokban?

– Andorral és családjával régi barátságban vagyunk, és ő is, mint ahogy én is, a Vajdasági Magyar Szövetség Újvidéki Városi Szervezetének tagjaként lett EP-s képviselő, amire szervezetünk kiemelten büszke. Munkásságát az elmúlt 10 évben kiemelt figyelemmel követtem, és meggyőződésem, hogy kiváló utat taposott ki utódjának, amin igyekszem majd ügyesen továbbmenni. Számítok Andor szakértelmére és tanácsaira, útmutatására, hiszen a Fidesz is, a VMSZ is nagyon elégedett volt kétmandátumos teljesítményével, amihez gratulációval és köszönettel tartozom neki – emelte ki Vicsek Annamária.

A Fidesz elnöksége a KDNP-vel egyetértésben döntött a kormánypártok 2024-es európai parlamenti listájának javaslatáról, amelyet a Fidesz választmánya április 15-én fogadhat el, erről Deutsch Tamás EP-listavezető számolt be tegnap az MTI-nek. Értékelése szerint az eddigi legkeményebb európai parlamenti ciklus elé néznek a kormánypártok.
 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, MH
Többi hír
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP