Ugrás a tartalomra

Új határátkelő nyílik Rábénál

2017-re új határátkelő nyílik a szerb–magyar határon Rábénál. Erről a két ország miniszterelnöke állapodott meg legutóbbi találkozójukon, Budapesten. Pásztor István, a Vajdasági Parlament elnöke szerint új lendületet adhat a térség gazdaságának a megnyíló átkelő.       

A szerb–magyar–román hármashatár szerbiai oldalán nagy volt a nyüzsgés, hisz vasárnap ünnepelték a Majdány–Rábé Helyi Közösség napját, illetve megtartották a III. Majdányiak–rábéiak Találkozóját. Idén színesebb program várta az érdeklődőket, mint bármikor. Volt főzőverseny, gyermekprogram, művelődési műsor és utcabál is.

Huszonkét bográcsban rotyogott a sertéspörkölt a falunap alkalmából rendezett főzőversenyen.

Vass Verica, szervező, Vadvirágok M. E.: „Mivel a környéken már van halászlé, van kakaspörkölt, van babgulyás, tehát, hogy ne ismétlődjenek a dolgok, mi úgy gondoltuk, hogy jó magyarosan, zsírosan, ahogy azt a vajdasági nép szereti, disznóhúsból, sertéspörkölt főzéséből szervezünk versenyt.”

A helyi és környékbeli csapatok által készített különlegességeket háromtagú zsűri értékelte. Este szervezték meg a két faluból elszármazottak találkozóját, amire ellátogatott Pásztor István, a tartományi parlament elnöke, és jó hírekkel szolgált a helyieknek. „Szeretném elmondani, hogy július 1-jén, Budapesten aláírásra került a két ország miniszterelnöke között egy közlekedésfejlesztéssel kapcsolatos szándéknyilatkozat, ennek a szándéknyilatkozatnak eredményeképpen 2017-ben itt Rábénál meg kell, hogy épüljön a határátkelő. Több mint kilenc évtized után abba a helyzetbe jutottunk, hogy ez az út, amelyik mellett állunk, valahova vezetni fog. És ez azt gondolom, hogy lendületet ad majd ennek a térségnek.”

A találkozóra főleg a hatvanas években elszármazottak látogattak el, akik annak idején munkalehetőség hiánya miatt mentek el a falvakból.

Bottyán Ida, a találkozó résztvevője: „A múltat nem lehet kitörölni a szívünkből, a gyökereinket soha nem felejtjük el, habár a szülők már mind elhaltak, de azért a szívünk, az én szívem is mindig visszahúz.”

A találkozó művelődési műsorral és utcabállal zárult.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt