Ugrás a tartalomra

U Skupštini Vojvodine otpočela konferencija posvećena posebnom Akcionom planu za ostvarivanje prava nacionalnih manjina

„Tema današnje konferencije: prava nacionalnih manjina, veoma je značajna. U postupku pridruživanja Evropskoj uniji, poglavlje 23. jedno je od najbitnijih. Nosi naziv „Pravosuđe i osnovna prava“, a među tim osnovnim pravima, prava nacionalnih manjina su veoma bitna oblast, o čemu govori i obaveza Srbije da izradi poseban akcioni plan na ovu temu“, rekao je potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Mihalj Njilaš u pozdravnoj reči upućenoj učesnicima današnje konferencije koja je razmatrala Nacrt akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina.

Da bi otpočela pregovore u vezi sa poglavljem 23. bilo je potrebno je i donošenje posebnog akcionog plana koji će se baviti isključivo unapređivanjem prava nacionalnih manjina. Ministarstvo pravde je osnovalo radnu grupu za njegovu izradu, čiji član je i potpredsednik Pokrajinske vlade Mihalj Njilaš, kao i predstavnici svih nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

„To je prilika za sve nas, pre svega pripadnike nacionalnih manjina, da se izborimo da se stvori takav jedan plan akcija za godine koje dolaze, koji će produbiti prava manjina i da se ono što je trenutno samo u pripisima - implementira u praksi, na primer, na polju srazmernog zapošljavanja pripadnika nacionalnih manjina, obrazovanja na jezicima nacionalnih manjina, rada nacionalnih saveta i u svim drugim oblastima bitnim za nas“, istakao je Mihalj Njilaš.

Prema rečima Mihalja Njilaša, na nacrt akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina stavljene su i primedbe, koje će, zajedno sa nacrtom akcionog plana, na današnjoj konferenciji biti razmotrene, nakon čega se, vrlo brzo, očekuje donošenje konačnog teksta akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina.

Učesnike konferencije pozdravio je predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, a na njoj su govorili su Tanja Miščević, šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji, Eva Vukašinović, zamenica Pokrajinskog zaštitnika građana – ombudsmana, Čedomir Backović, pomoćnik ministra pravde i šef Pregovaračke grupe za poglavlje 23. pregovora sa EU, Saša Gajin, stručni konsultant za izradu posebnog Akcionog plana za implementaciju postojećeg normativnog okvira za zaštitu nacionalnih manjina i Ana Tomanova Makanova, potpredsednica Skupštine APV i predsednica Koordinacije nacionalnih saveta nacionalnih manjina i drugi.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor rekao je da bez promocije, zaštite, jačanja i unapređenja prava pripadnika nacionalnih zajednica ne možemo govoriti o demokratskom društvu, kao i da demokratija postoji tek uz zaštitu manjina.

„Kada se pažljivije analiziraju manjinske politike u članicama Evropske unije, nameće se zaključak da nema jedinstvenog pristupa rešavanju problema ostvarivanja prava nacionalnih manjina. Otuda, u Akcionom planu za pregovaranje poglavlja 23, nema pravila i standarda Evropske unije sa kojima se treba usaglašavati, već su pre u pitanju dobre prakse koju bi trebalo uneti u naše zakonodavstvo“, rekao je Pastor.

On je dodao da je suština promocije, zaštite, unapređenja i očuvanja manjinskih prava učiniti pripadnike nacionalnih zajednica subjektima, a ne samo objektima političkog procesa.

„Kada se kod zapošljavanja u javnoj upravi mora voditi računa o odgovarajućoj zastupljenosti manjina, onda to znači da u Bačkoj Topoli mesto u upravi moraju naći i Mađari, i Slovaci, i Hrvati, i Rusini i Crnogorci. I u Pančevu mesto u upravi moraju naći, srazmerno, i Makedonci, i Slovaci. I u Zrenjaninu pored Srba i Mađara, i Romi i Albanci, i Rumuni“, naveo je Pastor.

Pastor je istakao da postoji jaz između normativnog i stvarnog, i da je stoga i Akcioni plan za pregovaranje poglavlja 23, kao i planirani set zakona koji imaju za cilj da na primer u oblasti zapošljavanja, struktura zaposlenih u javnoj upravi odražava nacionalni sastav stanovništva - treba da ispune drugačijim sadržajem uloge većine i manjine, da razgrade, preformulišu jedan odnos tutorstva, koji postoji između većine i manjine.

„Zadatak je i Akcionog plana i zakonodavnog okvira da osnaže ulogu, vidljivost, dignitet pripadnika nacionalnih zajednica i da postanu kredibilni subjekti u sferi javnih poslova. A zadatak je politike da izgradi poverenje, da dekonstruiše barem mali deo predrasuda, da tradicionalne uloge i pozicije većine i manjine, ispuni novim značenjima“, poručio je Pastor.

Šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji Tanja Miščević je navela da se o ovoj temi danas razgovara zato što je to jedna od stepenica u proceni EU da Srbija radi dobar posao u pripremama za svoje buduće članstvo.

„Zaštita prava nacionalnih manjina je upravo zaštita koju mora obezbediti većina, u ovom slučaju, obaveza je države da zaštiti prava svojih manjina, posebno ako je toliko bogata različitim manjinskim zajednicama koje postoje na njenoj teritoriji. I to je naša država do sada, i bez procesa pregovora za članstvo u EU, uradila na jako dobar način. To je procena institucija koje ocenjuju da je ustavna i zakonodavna zaštita koja postoji u Srbiji za nivo zaštite prava nacionalnih manjina jedna od onih kojim se može Evropa pohvaliti“, rekla je Tanja Miščević i dodala da izrada ovog posebnog akta proističe iz trećeg izveštaja Saveta Evrope u kome se daju preporuke za dalje unapređenje i implementaciju Ustava i svih propisa koji u ovom segmentu postoje.

Zamenica pokrajinskog ombudsmana Eva Vukašinović osvrnula se na primenu propisa koji se odnose na položaj nacionalnih manjina u praksi, sa čime se ova institucija bavi u svom radu.

Čedomir Backović, pomoćnik ministra pravde i šef Pregovaračke grupe za poglavlje 23. pregovora je naveo da se pojavila potreba za izradu akcionog plana za manjine, između ostalog, i kao rezultat potrebe za jednom povećanom koordinacijom između čitavog niza institucija, čiji se rad odražava na zaštitu prava nacionalnih manjina.

„Eksperti EU su, uz našu pomoć, došli do zaključka da je naš normativni okvir sasvim u redu, da je problem u njegovoj primeni. Imamo dobre zakone, ali ih slabo sprovodimo i sada treba da napravimo akcioni plan kojim ćemo da unapredimo i omogućimo kvalitetniju implementaciju tog normativnog okvira“, rekao je Backović.

Nakon konferencije definisaće se zaključci o kojima će javnost biti obaveštena.

Szerző (Forrás)
skupštinavojvodina.gov
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt