Ugrás a tartalomra

U Skupštini Vojvodine održana konferencija “Srbija i NATO: jačanje i unapređenje institucionalnih pretpostavki saradnje”

Novi Sad, 23. jun – U Skupštini AP Vojvodine danas je održana tematska konferencija “Srbija i NATO: jačanje i unapređenje institucionalnih pretpostavki saradnje”, u organizaciji Centra za politiku i evroatlansko partnerstvo, a održavanje ove konferencije podržano je i od strane NATO odeljenja za javnu diplomatiju.

Konferencija je održana sa ciljem da ojača podršku građana procesima evroatlantskih integracija Srbije, da pruži objektivno informisanje javnosti o svim bitnim pitanjima u odnosima Srbije i NATO-a, mehanizmima, vrednostima i standardima evroatlantske zajednice.

Otvarajući konferenciju, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor istakao je da je u prethodnom periodu bilo situacija kada se održavanje jednog ovakvog skupa i otvorenost prema ovoj temi i problematici doživljavao kao izraz opravdanosti da se u onoga ko to čini sumnja ili se to doživljavalo kao neki blagi znak izdaje.

„To da oko ovog pitanja ima različitih mišljenja i shvatanja, mislim da je to nešto što je potpuno normalno. Isto tako mislim da je potpuno normalno u demokratskom društvu da ispred ove zgrade ima okupljenih ljudi koji drugačiji misle koristeći ona sredstva parlamentarne demokratije koja pripadaju vrednosno onome što se danas naziva modernim i i evropskim, te na taj način izražavaju svoj stav. Normalno je do onog nivoa dok to ne ugrožava slobodna mišljenja drugih, dok to ne dovodi pitanje našu slobodu da o istoj temi mislimo drugačije nego što oni misle“, rekao je Pastor.

On je naglasio da je opravdano, važno i značajno da se o tako kontraverznoj temi razgovara, jer razmena mišljenja na tu temu sve nas dovodi u situaciju da s vremena na vreme preispitujemo šta mi otome mislimo i da li danas mislimo ono što smo mislili pre nekog vremena, te da  što su teme delikatnije i složenije, poželjno je o njima češće diskutovati sa velikom dozom suzdržanosti, odmerenosti i realnosti.

„Godine 1953. je tadašnja Jugoslavija u odnosu na NATO u institucionalnom smislu i atmosferi saradnje bila u povoljnijoj situaciji nego što smo mi danas. Danas smo u situaciji koja je nepovoljnija nego pre šest, sedam godina jer tada je mnogo veći broj građana rekao da ima poverenja i misli da Srbija teba da se priključi NATO-u. Ali sve to potvrđuje da se vremena i okolnosti menjaju i da u tim okolnostima treba permanentno ispitivati našu poziciju i stavove“, poručio je Pastor.

Pored predsednika Pastor, prisutne je pozdravio i član Delegacije Narodne skupštine Republike Srbije u Parlamentarnoj Skupštini NATO-a dr Branislav Blažić, koji je predstavio rad naše Delegacije i poziciju Republike Srbije u ovoj Skupštini. On je naglasio da predstavnici NATO-a ne zastupaju tezu „ako niste sa nama, vi ste protiv nas“, te da članstvo Srbije u NATO-u nikada nije bilo uslov za njeno priključenje Evropskoj uniji.

„Više je to proizvod negativizma i nepoverenja kod nas s obzirom na sve istorijske događaje. Međutim svaki negativizam, nepoverenje i mržnja prema NATO moraju biti potisnuti u interesu budućnosti Srbije. Sve zavisi od nas. Ako insistiramo i dosledno istrajemo na našoj neutralnosti i istok i zapad će to shvatiti kao realnost u interesu svih“, rekao je Blažić.

On je dodao i da mnoge članice Evropske unije nisu članice NATO-a i obrnuto, kao i da se nada da će državna politika Srbije biti dosledna, ali iskrena, da bude neutralana i da će na taj način s obzirom na sva istorijska događanja koja su i razlog neutralnosti, biti shvaćena.

U nastavku konferencije predstavljena je saradnja Ministarstva spoljnih poslova i Vojske Republike Srbije i NATO-a od strane Saše Kostića, savetnika u Odeljenju za NATO i Partnerstva za mir Sektora za bezbednosnu politiku, a obratio se i brigadni general Lučio Bata koji je predstavio ulogu NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu.

Na konferenciji je predstavljen i zajednički projekat Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu i Univerziteta u Bratislavi „Procena rizika i zaštita kvaliteta izvorišta pijaće vode u Novom Sadu“, podržanog od NATO programa „Nauka za mir i bezbednost“, a prezentovana je i analiza Centra za politiku i evroatlansko partnerstvo „Srbija i NATO iz ugla medija“.

 

Szerző (Forrás)
skupstinavojvodine.gov.rs
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt