Ugrás a tartalomra

„Tüzet és vizet kellett kibékítenünk”

Megerősítette a tartomány új statútumát a vajdasági parlament

Mégsem lesz ideje a tartományi adminisztrációnak egészen az év végéig összehangolni az előírásokat és korábban meghozott döntéseket az új statútummal, a Tartományi Képviselőház tegnapi ülését megelőzően megtartott alkotmányügyi bizottsági ülésen ugyanis a testület tagjai elfogadták Vladimir Galić haladó párti és Pavle Budakov szocialista párti képviselők módosítási indítványát, mellyel összhangban a szinkronizációs folyamatnak egy hónappal korábban, november 30-áig be kell fejeződnie. Az új határidő a statútum végrehajtásáról szóló képviselőházi döntésjavaslat szerves részévé vált, s ekképp hagyta azt jóvá – magának az új statútumnak a megerősítését követően – kétharmados többséggel a parlament. A statútum elfogadását 91 képviselő támogatta, heten ellene szavaztak, senki sem tartózkodott, 14 jelen lévő képviselő pedig nem voksolt. A statútum végrehajtásáról szóló döntést 104 képviselő támogatta, heten szavaztak nemmel, egy-egy képviselő pedig tartózkodott, illetve nem nyomott billentyűt. A Szerbiai Demokrata Párt, a Szerb Radikális Párt és a Vajdasági Szociáldemokrata Liga voltak azok a pártok, amelyek nem kívántak hozzájárulni a dokumentum megerősítéséhez, melyre, mint ismeretes, a köztársasági parlament pozitív döntése után kerülhetett tegnap sor.

A vajdasági parlament ülése negyed óra alatt lezajlott, a képviselőcsoportok vezetői ugyanis a kollégium ülésén megállapodtak abban, hogy az országban uralkodó rendkívüli helyzet, a gyász napjai miatt eltekintenek a parlamenti vitától. A statútummal kapcsolatos álláspontját egyébként is közölte már minden frakció a szöveg korábbi megvitatásai alkalmával.

RACIONÁLIS, ÉPÍTŐ JELLEGŰ POLITIKA

Pásztor István házelnök az ülést követően adott nyilatkozatában egy meglehetősen összetett folyamat befejeződéseként beszélt a statútum elfogadásáról.

– Gyakran a tüzet és a vizet kellett egymással kibékíteni. Egy olyan folyamatról beszélhetünk, amelyik újszerű tapasztalatokat hozott a politikai paletta minden képviselője számára. Lehet, hogy szerénytelenségnek fog tűnni, de azt kell mondanom: szerb politikai erő ezt nem tudta volna véghezvinni. A folyamat azért volt sikeres, mert mi irányítottuk. Mi most abban a pozícióban vagyunk, amelyben úgy tudunk politizálni, hogy ne csak saját érdekeink megvalósítására törekedjünk, hanem az ország érdekeit is képviselhessük. Ezért tartom lényegesnek a Vajdasági Magyar Szövetség mai pozícióját, melyből mindkét irányba tud mozogni, s melyet racionalitása, szándéka, építő jellege vonatkozásában senki sem kérdőjelezhet meg – értékelte Pásztor.

Az alkotmánybírósági döntés, mint mondta, egy feszítő jellegű, rendkívüli helyzetet teremtett, melyben muszáj volt mielőbb megtalálni az elfogadható megoldást. Úgy értékelte, hogy amennyiben nem lett volna jelen e feszítő jellege a körülményeknek, nem biztos, hogy a folyamat részvevői mindig a racionális énjüket mutatták volna.

– Most elfogadtuk a statútum végrehajtásáról szóló döntést is, mely szerint november végéig kell mindent összhangba hozni az új dokumentummal. Egy-egy feladat vonatkozásában vannak rövidebbre szabott határidők is. A feladat teljesíthető, s a mai naptól azzal kell foglalkozni – húzta alá.

A VSZL visszakozása kapcsán Pásztor úgy fogalmazott, hogy a politikában a tehetetlenségnek, a politikai impotenciának az elkendőzése különböző manőverekhez szokott vezetni.

– Így élem én meg azt, ahogyan a liga most viselkedett. Emberileg sem járható viszont az ilyen út. Arról volt szó, hogy valaki az utolsó napig partner egy folyamatban, s amikor látja ennek a folyamatnak a sikerét, egy mondvacsinált okra hivatkozva hátat fordít, és becsapja az ajtót. Közvéleményünk, értékrendünkkel összhangban, megbízhatatlanságnak és kiszámíthatatlanságnak szokta nevezni az efféle bánásmódot – közölte Pásztor István.

AZ ALKOTMÁNYOS KERETEK KÖZÖTT

Az ülésen részt vett Bojan Pajtić tartományi kormányfő is. Nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy az ülést mindenekelőtt az árvíz sújtotta területek áldozatairól való megemlékezés határozza majd meg. Kijelentette, hogy a képviselőházi döntéssel összhangban november 30-ig minden tartományi előírást összhangba hoznak majd az új statútummal.

– Már korábban elmondtuk, mit gondolunk a Szerbiai Alkotmánybíróság döntéséről, ez a véleményünk továbbra sem változott. Úgy vélem, hogy egy kényszerhelyzetbe kerültünk, melyből kiutat kellett találnunk. Nem megfelelő azonban az alkalom most arra, hogy súlyos vádakat, politikai üzeneteket fogalmazzunk meg – húzta alá Pajtić.

Pavle Budakov, a Szerbiai Szocialista Párt frakcióvezetője kifejtette, hogy a statútum elfogadása jelentős eredménynek számít, melynek köszönhetően Vajdaság mostantól Szerbia alkotmányjogi keretén belül létezik, világos hatáskörökkel rendelkezik.

Az SZDP képviselői nem támogatták a javaslatot, Milenko Jovanov, a párt képviselője a sajtónak elmondta, hogy szerinte meg sem kellett volna tartani most az ülést, a rendkívüli helyzetre való tekintettel legalább egy héttel későbbre kellett volna azt halasztani.

Szerző (Forrás)
Virág Árpád, Magyar Szó – Foto: Ótos András
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt