Ugrás a tartalomra

Tusványos válaszol Európának

Orbán Viktor kormányfő a zárónapon, Pásztor István VMSZ-elnök előbb tart előadást

A hagyományok szellemében kezdődött tegnap a székelyföldi Tusnádfürdőn a Magyar Ifjúsági Tanács és a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány által szervezett Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, a 27. Tusványos. Az esemény díszvendége ezúttal is Orbán Viktor magyar kormányfő. Pásztor István VMSZ-elnök pénteken részt vesz az Itthon a Kárpát-medencében! című nemzetpolitikai kerekasztal-beszélgetésen.

Itthon voltunk, vagyunk, leszünk Európában. Ezzel a jelszóval igyekszik minél több embert csábítani az idei Tusványos. A rendezvény a romániai rendszerváltás után néhány hónappal Bálványosfürdőn indult, aztán Tusnádfürdőre költözött – innen a mai Tusványos név.

A táborozás idei mottójáról Németh Zsolt alapító, a magyar parlament külügyi bizottságának elnöke azt mondta: a „voltunk” a magyarság mindenkori szoros európai identitására vonatkozik. A „vagyunk” a nemet mondás jogát jelenti, azt, hogy nem tekintjük magunkat másodrangú polgároknak, és az európai vitákban való részvételünk arra is kiterjed, hogy adott esetben ne értsünk egyet mindennel. A „leszünk” pedig az az üzenetet hordozza, hogy készen állunk kivenni a részünket az Európa jelenlegi válságos helyzetének meghaladását, megoldását célzó erőfeszítésekből.

Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke, a tegnap kezdődött ötnapos fesztivál politikai programfelelőse mindehhez annyit fűzött hozzá, hogy a jelmondat által sugallt identitás- és otthonosságtudat egyféle válasz azokra a történésekre, amelyek az elmúlt évben Európát megrengették.

A szabadegyetem három kiemelt témaköre a bevándorláspolitika, a közép-európai térség szerepe és lehetőségei, illetve az Európai Unió jövője. Szó lesz a keresztény és nemzeti identitásról is. Sőt, az idén először püspöki szintű fórumot is rendeznek a témában. Napirenden tartják ugyanakkor az olyan „klasszikus” tusványosi témákat is, mint az autonómia, az erdélyi magyar felsőoktatás és környezetvédelem.

A hagyományos nemzetpolitikai kerekasztal-beszélgetést pénteken tartják. A résztvevők között ott lesz Pásztor István, a VMSZ elnöke is.

                A hét közben esedékes pódiumbeszélgetéseken mások mellett részt vesz Varga Mihály nemzetgazdasági és Trócsányi László igazságügyi miniszter, az Országgyűlés több képviselője, alelnöke, Gulyás Gergely, valamint a magyar kormány több magas rangú tisztségviselője, köztük Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár is.

                A román politikusok többsége válasz nélkül hagyta vagy elhárította a meghívást. A szervezők ezt azzal magyarázzák, hogy „nem kifizetődő” nekik jelen lenni, különösen választási években nem. A zárónapon Orbán Viktor tart előadást. A miniszterelnök – immár hagyományos – beszédét nagy érdeklődés előzi meg.

                Az idei mondanivalóját részben már megelőzte a Frankfurter Allgemeine Zeitung német napilapban a Milyen Európát szeretnénk? témafelvetésével. Ebben kifejtette: nem egy tervutasításos Európára, hanem a nemzetek érdekeinek rugalmas összehangolásán alapuló unióra van szükség.

                Az első szabadegyetemet és diáktábort 1990-ben rendezték a Fidesz védnökségével és alig 40-50 résztvevővel. Ezután minden júliusban megtartották. Orbán kezdetben pártelnökként, majd kormányfőként, de mindig a rendezvény első számú díszvendégeként vett részt az eseményen.

Szerző (Forrás)
MTI, magyaridok.hu, magyarhirlap.hu, Magyar Szó Fotó: Archív
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt