Ugrás a tartalomra

Tudják, hogy kit menesztenének

A belgrádi sajtó szerint a haladók zsarolni fogják koalíciós partnereiket: vagy lecserélik egy-egy miniszterüket, vagy felkészülhetnek az előrehozott választásokra

A köztársasági kormány közelgő átalakításának témájához kapcsolódóan Mlađan Dinkić pénzügyi és gazdasági miniszter csütörtökön elmondta: már pontosan tudják, hogy a kormány tagjai közül ki mutatott fel rossz eredményt és kit kell leváltani. Mint az kiderült, az átalakítással kapcsolatos első konkrét beszélgetésre holnap kerül sor, a folyamatot pedig július 27-én tervezik befejezni.

– Egyértelmű, hogy a rossz eredmények miatt kit kell leváltani, erről azonban csak azután beszélhetek, miután egyeztettem Ivica Dačić miniszterelnökkel és Aleksandar Vučić kormányfőhelyettessel. Július 27-ig annyiszor ülünk össze, ahányszor arra szükség lesz, hiszen egy hatékonyabban működő kormány kialakítása a cél. Jobb kormányt, erősebb államtitkárokat és jobb igazgatókat szeretnénk. A rossz államapparátust le kell cserélni – magyarázta Dinkić.

A pénzügyminiszter arra figyelmeztette a polgárokat, hogy ne higgyenek el mindent, amit a sajtóban olvasnak a kormány átalakításáról. Legkevésbé a bulvárlapoknak szabad hinni, hangsúlyozta Dinkić, majd hozzátette: „Vannak olyan bulvárlapok, amelyek nekem dolgoznak, csak nem is tudnak róla. Ezek a lapok hazugságokat jelentetnek meg rólam, én pert indítok, a bírósági ítéletek és a kártérítések pedig segítenek, hogy a futamidő lejárta előtt visszafizessem a lakáshitelemet.”

Žarko Obradović oktatási miniszter, akit nem hivatalosan a lecserélendő tárcavezetők listáján emlegetnek, szintén a sajtó miatt panaszkodott csütörtökön és közölte, hogy az ügyészséghez, valamint a bírósághoz fordul panasszal az ellene indított média-hajtóvadászat miatt.

Nincsen rendjén, hogy a sajtóban egy miniszter felakasztására szólítanak fel, fogalmazott Obradović, aki elvárja, hogy az ügyészség és a bíróság mellett az újságíró-egyesületek is reagáljanak az ehhez hasonló sajtótartalmakra.

Az oktatási miniszter azt is elmondta, hogy vasárnap jelenik meg a lista, hogy melyik diák melyik középiskolába nyert felvételt. Obradović reményét fejezte ki, hogy a diákok az óhajaikkal összhangban jutnak be a középiskolákba. A kisérettségi eredményének megsemmisítésével kapcsolatban Obradović csupán annyit mondott, hogy az ügyészség hamarosan vádat emel a teszteket ellopó személy, valamint a segítői ellen. A miniszter szerint munkatársai megfelelően jártak el a tesztlopás után.

Bár a szerbiai sajtó egy része azt állítja, hogy a kisérettségi körüli botrány miatt Obradović biztosan a kormány átalakításának áldozatául esik, mások arról cikkeznek, hogy Dačić kormányfő megvédi párttársát.

Milutin Mrkonjić közlekedési miniszter a másik olyan szocialista párttag, akit a menesztendő tárcavezetők listáján emlegetnek. Az elemzések szerint Dačić inkább Mrkonjićot áldozza fel és nem Obradovićot, aki különösen nagy tekintélynek örvend a Szerbiai Szocialista Párt közép-szerbiai választókörzeteiben.

A Blic napilap szerint a Szerb Haladó Párt vagy Milan Bačević bányászati minisztert, vagy Goran Kneževićet, a mezőgazdasági tárca vezetőjét áldozza majd fel. A Szerbia Egyesült Régióinak feltehetőleg Verica Kalanović regionális fejlesztési minisztertől kell majd megválnia, találgat a belgrádi sajtó.

A kormányt nem csupán átsminkelni fogjuk, az átalakítás valós lesz, fejtette ki a témához kapcsolódóan Zoran Babić, az SZHP köztársasági parlamenti frakciójának vezetőhelyettese.

Bizonyos lapok azt állítják, hogy a haladók zsarolni fogják koalíciós partnereiket: ha minisztereik közül nem cserélnek le legalább egyet, akkor kiírják a rendkívüli parlamenti választásokat. Vučić állítólag nagyon elégedetlen amiatt, hogy bár az SZSZP támogatottsága jelenleg háromszor kisebb mint a haladóké, a kormány első emberét mégis a szocialisták adták.

A belgrádi lapok szerint Vučićot az is zavarja, hogy a gazdaságot és a pénzügyeket egy olyan párt képviselője irányítja, amely párt népszerűsége még az öt százalékot sem éri el.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, P.E.
Többi hír