Ugrás a tartalomra

Törökbecsei iskolába látogatott Nyilas Mihály

Törökbecse Község területén öt általános iskola és egy középiskola működik. Ezek közül a beodrai Dr. Đorđe Jovanović Általános Iskolába, a törökbecsei Miloje Čiplić Általános Iskolába és a törökbecsei középiskolába látogatott ma el Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár a munkatársaival.

A Saša Šućurović polgármesterrel és Báló Tibor, a községi tanács oktatással megbízott tagjával folytatott megbeszélésen megállapították, hogy az elmúlt két évben eredményes volt a tartományi kormány és a törökbecsei község együttműködése. Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár: „Mintegy 7 millió dinárt sikerült elhozni ide ebbe a községbe, főleg az oktatásba. Azt hiszem, 90 százaléka ennek a pénzeszköznek ebben a két évben erre lett itt fordítva. A többi sem elhanyagolható, a hivatalos nyelvhasználathoz kötődő projektjeinkben vagy akár a kisebbségi egyesületek, kultúra és oktatás terén működő egyesületek támogatása is ide tartozik.”

A 2200 általános iskolásból 132 magyar diák Törökbecse községben. Beodrán 17 magyar alsós tanul összevont tagozaton. A Magyar Nemzeti Tanács támogatásával 2011-ben még csak két felsős diák vállalta az ingázást Törökbecsére azért, hogy magyarul tanulhasson tovább. Báló Tibor, oktatással megbízott tanácstag, Törökbecsei KT: „Jelenleg hat felsős utazik Beodráról, ezt az önkormányzat az MNT-vel közösen oldotta meg, közösen pénzeljük ezt a diákutaztatási programot, ami hála Istennek működik már negyedik éve sikeresen, és talán ez az egyik oka annak, hogy Beodrán növekszik a gyerekeknek a létszáma, akik vállalják, hogy magyar osztályba menjenek.”

A törökbecsei középiskolának 320 tanulója van. Nyilas Mihály úgy véli, a vonzó szakoknak köszönhetően a korábban bizonytalan sorsú középiskolának biztos a jövője.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt