Ugrás a tartalomra

A tornyosi Nagy Norbert lett a Vajdasági Vágta győztese

A mintegy 22 versenyző közül Tornyos, Bácsfeketehegy és Bácskossuthfalva delegáltjai érkeztek elsőként a második Vajdasági Vágta döntőjének célvonalába, így ők képviselhetik településeiket a budapesti Nemzeti Vágtán, amelyre a Hősök terén kerül sor szeptember 19-e és 21-e között. A nemzetközi futam öt indulója közül Víg Dániel jutott tovább a magyarországi döntőbe, a Nemzetközi Vágtára.

A tartották a Nemzeti Vágta vajdasági elődöntőjét a zobnaticai versenypályán. Az idei rendezvényt a tavalyihoz hasonlóan Székely Tibor a Nemzeti Vágta főkapitánya nyitotta meg, aki kifejezte a szervezők és résztvevők iránti elismerését, hiszen úgy véli, ha nincs a vajdasági virtus, akkor ez a folyamat nem folytatódhatott volna. A főkapitány hozzátette, hogy az előfutamok közül tavaly a vajdaságinak volt a legtöbb nézője. Továbbá kiemelte, hogy „az ide 7. Nemzeti Vágta - mely a hősök teréről indul - kit mást is állíthatna az idei megemlékezések középpontjába, mint a téren álló hét lovasszobornak hét magyar vezérét". Honfoglaló lovas eleink derék példát mutattak a magyarság és a lovak szoros kapcsolatára, mondta.

Az ünnepélyes megnyitón Bunford Tivadar, a rendezvényt szervező Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány igazgatója a közönséget köszöntve elmondta: „Feltételezem, hogy mindannyiunkat, akik ma eljöttünk ide a Vajdasági Vágta színhelyére, valami különleges kapcsolat, álom vagy valóság, köt ehhez a nemes teremtményhez. Úgy tartják, hogy az életben nincs még egy olyan bensőséges titok, mint amilyen a ló és lovasa között ki tud alakulni. Talán ehhez a titokhoz lehet hasonlítani azt az erős kapcsot, ami a lovakat kedvelő emberek között ki tud alakulni, függetlenül attól, hogy milyen nyelven beszélnek és a világ mely táján látták meg a napvilágot.” Bunford kiemelte, hogy ennek az eseménynek olyan erős gyökereket kell eresztenie a bánáti, bácskai és szerémségi földbe, mint amilyen gyökerekkel kötődik ehhez a tájhoz a Szent István napi ünnepség, a Durindó és a Gyöngyösbokréta vagy a Vajdasági Ünnepi Játékok. Elmondta továbbá azt is, hogy egy ilyen rendezvény nem jöhet létre nemes összefogás nélkül, majd megköszönte a szervezőknek és munkatársaiknak, hogy hozzájárultak a II. Vajdasági Vágta létrejöttéhez.

A kora délutáni előfutamokat követően puszta-ötös és csikós bemutató szórakoztatta az eseményre összegyűlt mintegy tízezres közönséget, majd az ügető- és fogathajtó versenyek résztvevőinek szurkolhattak a nézők.

A budapesti Nemzetközi Vágta előfutama után pedig elérkezett a várva várt esti döntő, amelyen az előfutamok győztesei – Tornyos, Bácsfeketehegy, Péterréve, Kishegyes és Bácskossuthfalva képviselői – mérkőztek meg a legjobb vajdasági lovas címért. Az első helyen a tornyosi Nagy Norbert ért célba lovával, Bahija Bársonnyal, a második helyen a tavalyi Nemzetközi Vágtán már bizonyított Davidovity Deján és Likra végzett. Harmadiknak Kósa Maja - aki már tavaly is sikeresen kvalifikálta magát a pesti döntőre - lépte át a célvonalat, lovával Dollival.

A II. Vajdasági Vágta idén is a Budapesti Operettszínház művészeinek koncertjével zárult a topolyai Zobnaticán.

Szerző (Forrás)
Huszka Lilla, Vajdaság Ma
Többi hír
A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkorm
Zentán elsőként adták át a Vajdasági Magyar Szövetség – Dr.
A VMSZ Zentán is átadta a listát