Ugrás a tartalomra

Tömeges volt a búcsú Szentkúton

Idén is tömegesen érkeztek a hívők a Szabadka melletti Szentkútra a búcsú alkalmából. Az eseményt ünnepi szentmisével kezdték, melyet több nyelven is megtartottak.

Vasárnap ünnepelték a Mária kegyhely legnagyobb ünnepét, a szentkúti búcsút. Idén is több ezer zarándok érkezett.

Bálint Ágota, Szabadka: „Egy 10-15 fős csoporttal gyalogosan zarándokoltunk a szentkúti búcsúra. Fél ötkor találkoztunk a Szent György-templom plébániáján. Ott volt a kezdő imádság, és Palatinus István atya vezetésével zarándokoltunk ki. Másfél órát gyalogoltunk. Megálltunk útközben a keresztek mellett, imádkoztunk. Nagy öröm volt megérkezni. Mire a nap felért, addigra kiértünk a szentkúti kegyhelyre.”

Az ünnepségen több nyelven mutattak be ünnepi szentmisét. A magyar nyelvű misét Pénzes János szabadkai megyéspüspök mutatta be, valamint Jure Bogdan zágrábi katolikus tábori püspök mondott beszédet.

Jure Bogdan, katolikus tábori püspök, Zágráb, Horvátország: „Ide különböző nemzetiségű hívek érkeznek. Jönnek ide magyarok, jönnek horvátok, szlovákok, katolikusok és pravoszlávok egyaránt. Mindannyian a Szűz Máriához imádkoznak.

Ami itt különleges, és ezt szívesen kiemelem, amit éjszaka és ma is átélek mint katolikus hívő, mint katolikus pap és katolikus püspök, hogy mindannyian úgy érezzük, hogy egy nagy szent család tagjai vagyunk, ez pedig az egyház.”

A prédikációt követően a hívők a kúthoz mentek, hogy igyanak és megmosakodjanak a gyógyító hatásúnak tartott vízből. Az emberek számos helyről zarándokolnak Szentkútra, hogy igyanak a gyógyító vízből, mely egészséget és békességet hoz a számukra.

A szívbeteg Zsámboki Etelka hisz benne, hogy a kút vize segít a betegségén. Zsámboki Etelka, Martonos: „Ha jól emlékszem, akkor ez a tizedik év, mióta jövök. Máshova már nem nagyon megyek, csak ilyen helyekre. Egyedül maradtam.”

Az emberek Szentkúton lelki megnyugvást keresnek. Kovács Elvira, köztársasági parlamenti képviselő, VMSZ: „Jó látni, hogy itt milyen sokan vannak, milyen távolról is elzarándokolnak. Ez egy lelki felfrissülés a közösségnek. Jómagam tavaly voltam itt először. Most már másodszor.”

A búcsújáró helyre vallási hovatartozástól függetlenül minden hívő embert vártak. A búcsú szerves része a vásár is. Voltak, akik rózsafüzért vettek, sokan vásárfiát vittek haza magukkal.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks