Ugrás a tartalomra

Több mint 70 személy írta alá a Prosperitati szerződéseit Szabadkán

Több mint 70 személy írta alá a Prosperitati Alapítvány szerződéseit ma a szabadkai Újvárosházán. A magyar kormány támogatásából kiírt gazdaságfejlesztési pályázatok első körében másfél milliárd forintot osztanak szét a sikeresen szereplők között.

Az első körben összesen másfél milliárd forintot oszt szét a Prosperitati Alapítvány a sikeres pályázók között. A szentmihályi Kovács György gyümölcsössel foglalkozik. Most a jégvédelmi háló kiépítésére pályázott, sikeresen. „Saját erőnkből nem tudtuk volna. Ez biztos, hogy így van. Ez nagyon nagy segítség részünkre. Így meg vagyunk védve, jobb a termés, több a termés.”

Többéves ültetvények, szabványosítás, turisztikai eszköz és kapacitásbővítésre is komoly összeget fordítottak az első körben. Tandari László, Magyarkanizsa: „Egy nagyon szép lakodalmas termünk van 150 személyre, és én most a szobák befejezésére kértem ezt az összeget, ami 650 ezer dinár, a fürdőszobák berendezésére. Öt szobát állítunk be.”

Az érdeklődés hatalmas a Prosperitati Alapítvány kiírásai iránt. Hogy az első körben átadott 2413 pályázat közül miért éppen ez a hetvenhárom lett sikeres, arról minden esetben legalább két szakértő döntött. Több szempontot vettek figyelembe. Juhász Bálint, ügyvezető, Prosperitati Alapítvány: „Mit tud mást, jobbat, újabbat, többet szolgáltatni, illetve gyártani. Tud-e új embereket, akár szezonjelleggel, akár állandó jelleggel foglalkoztatni.”

Az első kör most a 73 szerződés aláírásával még nem zárult le. Pásztor István, elnök, VMSZ: „Biztos vagyok, hogy a határidőn belül, ami valamikor május közepe táján zárul le, akkorra megszületik az összes döntés, megtörténik azt megelőzően az összes elbírálás, és szerződéskötésre kerül sor mindazokkal, akik nyertesei lesznek az első körnek.”

Közben, április 3-án megjelent a második pályázati kör is. Ősszel pedig majd a harmadik. Öt év alatt összesen 50 milliárd forintnyi összeget osztanak szét. A keret nagy részét hitelprogram teszi ki, mintegy harminc milliárd forintos összeggel, a maradék húsz milliárd vissza nem térítendő támogatás. Pintér Attila, belgrádi nagykövet, Magyarország: „Amennyiben ezek az elképzelések megvalósulnak, és ez a 160 milliós beruházás kivétel nélkül megvalósul, akkor azt mondhatjuk majd, hogy Magyarország lesz a legnagyobb befektető Szerbiában.”

A második pályázati körre május 4-e és június 3-a között adhatják át dokumentációjukat az érdeklődők. A kiírások idegenforgalmi fejlesztésekre, a pályakezdők vállalkozóvá válásának támogatására, nagyobb hozzáadott értékű termékek létrehozására, földvásárlásra, valamint kamattámogatás folyósítására is vonatkoznak.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
Valamivel hét óra után a magyarkanizsai városházán, ahol az azt megelőző órákban igencsak nagy volt a forgalom, a Vaj
Magyarkanizsán átadták az aláírásokat
A temerini önkormányzat az idén 2 millió 480 ezer dinárral járult hozzá a civil szervezetek rendezvényeinek szervezés
Megnövelte a civil szervezetek támogatását a temerini önkormányzat – Az idén érvényesült a magyar szervezetek részarányos támogatása