Ugrás a tartalomra

Több ezer család vált földönfutóvá

Pásztor István: Az elkövetkező időszakban a sár eltakarításával, valamint a fertőzésveszély elhárításával kell megküzdeni

Hihetetlen nagy területen, nagy veszéllyel és nagy természeti erővel kell megbirkózni. Úgy tűnik, visszahúzódóban van a víz szintje és további esőzésekre nem kell már számítani, de ez nem azt jelenti, hogy megszűnnek a bajok, hiszen újabb problémákkal kell majd megküzdenünk: elsősorban a sár eltakarításával, valamint a fertőzésveszély elhárításával, a fertőtlenítéssel és azzal, hogy sok ezer család vált földönfutóvá egy pillanat alatt.

Sok ezer család veszítette el azt, amiért sok éven keresztül küzdött. Ilyen lepusztult állapotban levő országban, ilyen nagy szegénységben ez a csapás még inkább földhöz vág mindenkit. Eddig sem álltunk jól és az elkövetkező két évnek a megtermelődő javait ezeknek a károknak a helyreállítására kell majd fordítani, hiszen infrastrukturális létesítmények, intézmények, valamint számos család élete ment tönkre – emelte ki lapunknak Pásztor István, a tartományi parlament elnöke, valamint a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.

Rámutatott, az elkövetkező időszakban a földönfutóvá vált emberek életének és lakhatási körülményeinek helyrehozása kell, hogy a prioritást képezze.

Mint kiemelte, e katasztrófa összefogásra sarkallta a segíteni akaró embereket. A gátak felállításába, valamint az árvíz megfékezésébe a vajdaságiak is bekapcsolódtak.

– Büszke vagyok arra, hogy egy ilyen közösség tagja vagyok. Örülök annak, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség is megmozdult és gyűjtést szerveztek. Olyan helyzetben, amikor nem dúskálunk az anyagi javakban, az emberek hajlandóságot és érzékenységet mutattak a helyzet iránt, így amit el tudtak vonni a saját megélhetésüktől, azt odaadták – emelte ki Pásztor. Hozzáfűzte, szervezetten Szabadkáról, Magyarkanizsáról, Nagykikindáról, Magyarcsernyéről, illetve Topolyáról több százan mentek el segíteni az árvíz sújtotta területekre. Voltak, akik csónakkal mentették az árvíz rabjait, míg mások segítettek a homokzsákok megtöltésében és pakolásában Obrenovacon, illetve Sremska Mitrovicán és környékén is. Ezek az emberek szombaton éjjel 12 óra munka után indultak haza Mitrovicáról, és vasárnap már nem indítottak útnak újabb segélycsapatokat.

– Nagy valószínűséggel hetekig eltart majd még a gondok szanálása, hiszen nagyon nagy az a terület, amit a katasztrófa érintett. A víz fokozatosan húzódik vissza és nagy feladatok várnak ránk. Ez egy olyan helyzet, amikor központosított, átgondolt irányításra van szükség. Hogy mikor és kinek milyen segítség kell, azt majd azok mondják meg, akik ezt a folyamatot irányítják. Erre kell majd odafigyelni, illetve arra, hogy amikor szükség mutatkozik adománnyal, illetve személyes szerepvállalással, munkával próbáljunk segíteni – mutatott rá a tartományi parlament elnöke.

Szerző (Forrás)
mh, Magyar Szó
Többi hír
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP