Ugrás a tartalomra

Tízezer néző a II. Vajdasági Vágtán

Tornyos, Bácsfeketehegy és Bácskossuthfalva képviselik Vajdaságot a Nemzeti Vágtán - Szabadkára került a csikó

Szombaton óriási érdeklődéstől övezve került sor a Nemzeti Vágta előfutamára, a II. Vajdasági Vágtára. A zobnaticai lóversenypálya lelátói idén is zsúfolásig megteltek, mintegy 10 ezer ember volt kíváncsi a lovassport ezen ünnepére. Az előfutamon 23 vajdasági magyarlakta település lovasai küzdöttek meg a budapesti Nemzeti Vágtára való bejutásért.

II. Vajdasági Vágta ünnepélyes megnyitóján először Bunford Tivadar, a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány igazgatója üdvözölte a közönséget a vágta szervezőbizottságának nevében. Bunford elmondta, hogy mindenkit, aki ellátogatott a vágta színhelyére, valamilyen különleges kapcsolat köt a lóhoz.

– Az életben nincs még egy olyan bensőséges titok, mint amilyen a ló és lovasa között ki tud alakulni. Talán ehhez a titokhoz lehet hasonlítani azt az erős kapcsot, ami a lovat kedvelő emberek között tud kialakulni, függetlenül attól, hogy milyen nyelven beszélnek, és a világ mely táján látták meg a napvilágot – mondta Bunford, hangsúlyozva: nagyon fontos, hogy a Vajdasági Vágtának komoly hagyománya alakuljon ki.

– Tavaly július 27-én úgy beszéltük meg, hogy ebből a nagyszerű történetből hagyományt teremtünk itt a Vajdaságban. Ennek az eseménynek olyan erős gyökereket kell ereszteni a bánáti, a bácskai és a szerémségi földbe, mint amilyen gyökerekkel kötődik ehhez a tájhoz a Szent István-napi ünnepség, a Durindó és a Gyöngyösbokréta, vagy a Vajdasági Ünnepi Játékok – mondta Bunford.

A II. Vajdasági Vágtát Székely Tibor hagyományőrző huszárezredes, a vágta kapitánya nyitotta meg. Székely elismerően szólt a szervezők munkájáról és a tavalyi vágta sikeréről.

– Örömmel jelenthetem, hogy a tavalyi előfutamok közül az itteni versenynek volt a legtöbb nézője. A vágta egyszerre nemes verseny és tisztelgés őseink előtt. Tisztelgés azok a magyar lovaskatonák, huszárok előtt, akik vitézségükkel világhírűvé tették a magyar könnyűlovasságot és megajándékozták a huszár szóval a világ szinte minden nyelvét – mondta Székely, majd arról is szólt, hogy a vágta jelszava: Bátorsággal és becsülettel!

E szavak hallatán méltó történelmi személyeket állítunk példaként, s épp ezért a VII. Nemzeti Vágta megemlékezéseinek a középpontjába a hét magyar vezért állították, hangoztatta a vágta kapitánya.

Székely beszédét követően bevonultak a községek színeiben induló versenyzők és letették a vágta esküjét. Az ünnepi eskütétel után a Felszállott a páva vetélkedő győztesei, a topolyai Cirkalom néptáncegyüttes lépett fel bodrogközi táncokkal, a Csalóka zenekar zenei kíséretével.

Az ünnepi megnyitót követően megkezdődtek a II. Vajdasági Vágta előfutamai. Az öt előfutamon a 23 versenyzőből 5 jutott tovább a döntőfutamba. Az előfutamok után Puszta-ötös és csikós bemutatóra került sor a Tegyünk Izsákért Egyesület szervezésében, amit 1800 méteres ügetőfutam, a kettes fogathajtók szinkronhajtó versenye, 2200 méteres páros fogathajtó futam és a négyes fogathajtók szinkronhajtó versenye követett.

A II. Vajdasági Vágta mindent eldöntő döntőfutama előtt került sor a Budapesti Nemzetközi Vágta előfutamára, amit ez alkalommal Víg Dániel nyert Gliban nevű lovával. Az idén Bácsfeketehegy, Bácskossuthfalva, Péterréve, Kishegyes és Tornyos jutott be a döntőfutamba. Egy izgalmas vágtát követően a tornyosi Nagy Norbert meggyőző fölénnyel nyerte a futamot Bahija Bársony nevű 12 éves kancájával. Második a bácsfeketehegyi Davidovity Dejan lett Likra nevű lovával, a harmadik helyért viszont szoros küzdelem folyt a bácskossuthfalvi Kósa Maja és a kishegyesi Cékus Árpád között. Végül Kósa Dolli nevű lovával futott be harmadikként.

A döntőfutamot a ünnepélyes díjátadás követte, majd a budapesti Operettszínház művészei: Faragó András, Langer Soma és Gróf Gréta tartottak koncertet.

A II. Vajdasági Vágtát a Vajdasági Magyar Szövetség és a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány szervezték, fő támogatók a Sat-Trakt telekommunikációs vállalat, a Masterplast Group International, a Bunford Ménes és Szabadka Város voltak.

Zobnaticán kisorsoltuk kvízjátékunk nyerteseit

A II. Vajdasági Vágta műsorának szerves részeként kisorsoltuk kvízjátékunk nyerteseit is. Mint ismeretes, olvasóinknak 5, a Vajdasági és a Nemzeti Vágtával kapcsolatos kérdésre kellett helyes választ adniuk, a kitöltött szelvényeket összegyűjteniük és beküldeniük szerkesztőségünkbe. A több száz beérkezett boríték közül hármat húzott ki alkalmi „munkatársunk”, Fütyü Anita a zobnaticai pálya színpadán felállított üvegdobozból, a válaszok helyességét pedig a szintén alkalmi háromtagú bizottság, Ökrész Rozália, a Magyar Szó Kft. igazgatónője, Varjú Márta, a Magyar Szó főszerkesztője és Pál Károly, a VMSZ ügyvezető alelnöke ellenőrizte. Olvasóink jól tájékozottnak bizonyultak, mindegyik válasz helyes volt, így azonnal ki is lehetett hirdetni játékunk nyerteseit.

A mikrohullámú sütőt (a Magyar Szó felajánlásából) Ács Éva bajsai olvasónk nyerte, a tabletot (a Masterplast Yu Kft. ajándékát) pedig Bonifárt Anna óbecsei olvasónk, akinek már a helyszínen gratulálhattunk. Játékunk fődíjának, a Bunford-ménes fiatal, nóniusz fajtájú, Éjbogár névre hallgató kiscsikójának a boldog nyertese pedig Radaković Máté szabadkai olvasónk lett.

Nyerteseinknek ezúton is gratulálunk, és kérjük őket, az ajándék átvétele részleteinek megbeszélésével kapcsolatban hívják fel a 064/8055-007 telefonszámot.

Szerző (Forrás)
Lakatos János, Magyar Szó
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt