Ugrás a tartalomra

Tanácskozás a nemzeti kisebbségi akciótervről Újvidéken

A nemzeti közösségek jogainak érvényesítéséről tanácskoztak ma Újvidéken. A téma kapcsán a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság által szervezett konferencián számos nemzetközi, köztársasági, tartományi és nem kormányzati szerv képviselője fejtette ki a véleményét.

Szerbiát a 23. uniós tárgyalási fejezet kötelezi a nemzeti közösségek jogainak érvényesítésére vonatkozó akcióterv kidolgozására. A dokumentum előkészületi fázisban van. Tanja Miščević, Szerbia európai uniós csatlakozási főtárgyalója szerint az országban eddig is figyelembe vették a kisebbségjogi kérdéseket. “26 nemzeti kisebbség él Szerbiában. Rájuk nem csak úgy tekintünk, mint egy összekötő hídra a többi országgal, hanem mint szorgalmas lakosokra, olyan állampolgárokra, akik hozzájárulnak az ország fejlődéséhez. Érezniük kell, hogy ők itt a többségi nemzettel teljes mértékben egyenlőek.”

A kisebbségi cselekvési terv kidolgozásában a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság is javaslatokat tesz. Nyilas Mihály, kormányalelnök, titkár: “Mi azt szeretnénk, hogy egy jó minőségű, szakmailag jól összeállított, később számonkérhető dokumentum szülessen, amely egy valódi terve az akcióknak a közeljövőben, beleértve az egyes jogszabály módosításokat is, és utána a jogszabályok alkalmazását is.”

Az akcióterv kidolgozásában fontos az olyan intézményeket is bevonni, akik a gyakorlatban tudnak rámutatni a nemzeti közösségek jogi helyzetére – mondta Vukašinović Éva, tartományi ombudsmanhelyettes. “A gyakorlat nagyon fontos, évek hosszú során azt halljuk, hogy a jogi keret többé-kevésbé kielégítő, a gyakorlattal, az alkalmazással vannak a gondok. Valahogy úgy érzem, hogy most is inkább a hangsúly az akciótervben az előírásokban van, kevésbé a gyakorlatban, gondolom hogy ez a gyakorlat majd egy megfelelő jogi keret után mindenképpen javulhat.”

A tanácskozást résztvevőit üdvözölte Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke is. “A nemzeti közösségek jogainak a bemutatása, óvása, erősítése és fejlődése nélkül nem beszélhetünk demokráciáról. A demokrácia a kisebbségek védelmében valósul meg.”

A nemzeti közösségi jogok érvényesítése terén fontos szerepet játszik a részarányos foglalkoztatás is. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzti Tanács elnöke: “A részarányos foglalkoztatás lehetőségéhez számos olyan adatvédelmi törvénymódosítás, számos olyan kritériumnak a megvalósulása szükséges, amelyek ha nem történnek meg, akkor az Alkotmánybíróság ismét olyan döntéseket hozhat, amelyek ellehetetlenítik ezeknek az érvényesítését.”

Szerbia csatlakozási folyamatát 35 tárgyalási fejezetre osztotta az Európai Unió. A 23. fejezet részeként kell rendezni a nemzeti közösségek jogainak kérdését.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt