Ugrás a tartalomra

A Szerbiai Képviselőház előtt a jövő évi köztársasági költségvetés javaslata

A jövő évre vonatkozó pénzügyi tervezet 1246 milliárd dinár bevétellel és 1269 milliárd dinár kiadással számol. A költségvetési hiány 23 milliárd dinár lenne, ami 5 milliárddal kevesebb, mint az idén. 

A szerb kormány a múlt héten döntött úgy, hogy 2019 végéig érvényben marad a közszférában dolgozók maximális számát szabályozó törvény. Ez azt jelenti, hogy marad a létszámstop. A vonatkozó jogszabály több területen is komoly problémákat vet fel - mondta Pék Zoltán, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője Belgrádban.

Pék Zoltán, köztársasági parlamenti képviselő, VMSZ: „Ez a törvény helyenként komoly problémákat vet fel, különösen az egészségügyi intézményeknél, és néhány helyi önkormányzatnál is. Vajdaság északi részéről beszélek, ahol fennáll a szakorvosok és az egészségügyi nővérek tömeges kivándorlása. Hamarosan oda jutunk, hogy nem találunk egészségügyi személyzetet. Igaz, hogy a munkanélküliség aránya csökken, de ki kell emelni, hogy ez a tömeges migrációnak, a külföldön való munkavállalás miatt van.

A 2019-es pénzügyi költségvetés előlátja, hogy a fizetések és a nyugdíjak Szerbia GDP-jének növekedésével arányosan emelkedjenek. A közszférában dolgozók fizetéseire 19 milliárd dinárral többet terveznek, mint az idén- mondta Siniša Mali szerb pénzügyminiszter: „A 2019-es költségvetésben a nyugdíjakra 181,4 milliárd dinárt láttunk elő. Továbbá január elsejétől a közszférában is növekednek a fizetések, ez átlagosan 7 és 12 százalék között növekedést jelent. A legnagyobb emelésre, 12 százalékra az egészségügyi, illetve fogorvosi technikusok számíthatnak, míg az orvostudományi doktorok és a fogorvosok, valamint az orvosok és a szakorvosok is 10 százalékos fizetésemelést kapnak.”

A javaslat szerint több pénz fog jutni nagyberuházásokra is. A befektetések értéke elérheti a 220 milliárd dinárt, ami 43 milliárddal több mint 2018-ban - tette hozzá a szerb pénzügyminiszter. A 2019-es költségvetés a korábbiakhoz képest jóval nagyobb összegeket irányoz elő vajdasági projektekre is. Eszközöket különítettek el egyebek mellett az újvidéki Tudományos-technológiai Parkra és a Vajdasági Klinikai Központ fejlesztésére is. A büdzsé javaslata tartalmazza azokat a tételeket is, amelyekből a Szabadkai Népszínház felújítását és az Y-ág folyatását is pénzelné a köztársasági kormány.

Többi hír