Ugrás a tartalomra

Szerbia számára kedvező az EP-határozat

Szerbia számára kedvező a határozat, amelyet az Európai Parlament szerdán fogadott el Strasbourgban – legalábbis a szerb kormány európai integrációval megbízott tárca nélküli minisztere szerint. Mások azokat a pontokat emelték ki, amelyek továbbra is bírálják az országot az Oroszország elleni szankciók elutasítása vagy éppen a szólásszabadság korlátozása miatt.

Jadranka Joksimović üdvözölte a Szerbiáról szóló határozat jóváhagyását. A határozat részeként azt kérik Szerbiától, hogy vizsgálja felül azt a törvényét, amely a horvátországi háborús bűnösök feletti ítélkezést teszi lehetővé. A szerb kormány európai integrációval megbízott tárca nélküli minisztere kiemelte, az országnak nem okoz nehézséget, hogy átvizsgálja a törvényt, annak ellenére, hogy az EP-képviselők többségével együtt tisztában vannak azzal, hogy az teljesen összhangban van az európai szabványokkal.

Horvátországnak EU-tagállamként állandó képviselői vannak az Európai Parlamentben, ezért előnyt élvez a lobbizás és az információcsere tekintetében.

Varga László szerint ez nem csillapítja a konfliktust a két ország között. A szerbiai parlament Integrációs Bizottságának elnökhelyettese kiemelte, ez jelen pillanatban semmilyen szempontból sem minősíthető jószomszédi vagy baráti viszonynak. Pozitívnak ítélte, hogy a nemzeti kisebbségek védelme és a nemzeti tanácsokról szóló törvény is a határozat szövegébe került. „Másrészről a vajdasági autonómiával kapcsolatban fontos elvárás továbbra is, hogy sor kerüljön a hatásköri törvény módosítására és a finanszírozási törvény elfogadására. A vagyon-visszaszármaztatással kapcsolatban újrafogalmazott elvárás, hogy módosuljon a vagyon-visszaszármaztatási törvény, és váljon végre lehetővé a természetbeni kárpótlás, a termőföldek esetében ez ingatlan útján történik.”

Varga elmondta, a határozat elismerően szól Szerbia erőfeszítéseiről, és felkéri az EP a Bizottságot és a tagállamokat, hogy mihamarabb kezdődjenek meg az érdemi csatlakozási tárgyalások. Ugyanakkor számos olyan pont is van benne, amelyben kritikát, bírálatot, nem teljesült elvárást fogalmaz meg az országgal szemben.

David McAllister jelentéstevő és az EP üdvözölte a szerb kormány elkötelezettségét az uniós integráció mellett. Szerbiának ugyanakkor át kell alakítania igazságszolgáltatását, átláthatóbbá kell tennie a tulajdonviszonyokat a médiában, és fel kell gyorsítania a kül- és biztonságpolitika összehangolását az uniós irányvonallal, különösen Oroszországgal kapcsolatban. „Az, hogy meddig húzódnak el a csatlakozási tárgyalások, elsősorban attól függ, hogy Szerbia képes-e folyamatosan fejlődni az Európai Unió reformprogramjával. Meggyőződésem, hogy ez az előrelépés teljesíthető.”

Lettország, az EU jelenlegi soros-elnöklője mindenképp támogatja Szerbiát az Európa felé vezető úton. Ezt Zanda Kalnina Lukasevica uniós ügyekért felelős államtitkár is megerősítette. Számukra is kedvező lenne, ha már megnyitnák az első tárgyalási fejezetet Szerbiával.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír