Ugrás a tartalomra

Szerbia semleges, de erősítené együttműködését a NATO-val

Szerbia és a NATO intézményes együttműködésének az erősítéséről tartottak tanácskozást a tartományi képviselőházban. Az ülést a Dveri mozgalom tiltakozása előzte meg.  

Míg a Dveri Mozgalom mintegy húsz aktivistája csendben tiltakozott az összejövetel megtartása ellen, addig a tartományi képviselőház nagytermében zökkenőmentesen folyt a tanácskozás. Az ülésen elhangzott, a NATO-val való együttműködés maradéktalanul fontos, viszont Szerbia mindenáron meg akarja tartani katonai semlegességét. „Minden rajtunk múlik. Kitartóan ragaszkodnunk kell ehhez, idővel a Kelet és a Nyugat is meg fogja érteni, hogy ez az egyetlen realitás ezekben a térségekben” – hangsúlyozta Branislav Blažić. A NATO közgyűlésébe delegált köztársasági küldöttség tagja elmondta azt is, hogy Szerbia európai uniós tagsága nincs a NATO-ba való belépéshez kötve. Az észak-atlanti szövetségnek azonban vannak érdekeltségei Szerbiában.

Lucio Batta dandártábornok szerint az eddigi együttműködésnek megvan a gyümölcse, elsősorban a korrupció leküzdése terén. „Úgy gondolom, hogy ez az együttműködés különösen fontos, mivel a szerbiai kormány a korrupció elleni küzdelmet az egyik prioritásának tartja.”

Az utóbbi nyolc év alatt megfeleződött azoknak a száma, akik Szerbiát a NATO-ban szeretnék látni – mondta el köszöntőbeszédében Pásztor István. A tartományi képviselőház elnöke szerint a közvélemény megváltoztatásán kell dolgozni. „Ez nem megy erővel és nem megy gyorsan. Van ebben a pillanatban egy semlegességéről szóló deklarációja a szerb parlamentnek, ez a hivatalos szerb álláspont, de azt gondolom, hogy az elmúlt évtizedek is azt bizonyították, hogy az, amire esküsznek nagyon sokan, hogy megváltozhatatlan, az előbb-utóbb meg fog változni.

A tanácskozáson beszámolók is elhangoztak a NATO, valamint egyes szerbiai intézmények közös biztonságpolitikai, valamint környezetvédelmi témájú programjairól is.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt