Ugrás a tartalomra

Szavazattöbbséggel elfogadta Vajdaság jövő évi költségvetését a tartományi parlament

Incidenssel kezdődött a tartományi parlament idei utolsó ülése, ami után az ellenzéki Borislav Novakovićnak el kellett hagynia az ülést.

A 2019-es büdzsé mintegy 13 milliárd dinárral nagyobb, mint a 2016-os, amikor hatalomra került a mostani többség. Így értékelte a javaslatot a Szerb Haladó Párt frakcióvezetője. Jövőre folytatódik a Szabadkai Népszínház építése, szennyvíztisztítók épülnek és a Vajdasági Rádió és Televízió épületére is lesz pénz a költségvetés szerint. Egyébként egy incidenssel kezdődött a tartományi parlament idei utolsó ülése, ami után az ellenzéki Borislav Novakovićnak el kellett hagynia az ülést.

A tartományi költségvetésből jelentős összeget fordítanak a közműfejlesztésre, az egészségügyre, a gazdaságra és a mezőgazdaságra is. A 2019-es tervek szerint az oktatás, a művelődés, a tájékoztatás, a sport és a nemzeti közösségek is jelentős pénzekre számíthatnak. Ezt mondta a Vajdasági Parlament ülésén Milenko Jovanov. A Szerb Haladó Párt frakcióvezetője elmondta: a jövő évi költségvetés 74 és fél milliárd dinár, ami 1,35 milliárddal több, mint az idei. Aláhúzta: szerinte a tartományban jelentős előrelépés történt, és a munkahelyek száma 23 ezerrel növekedett.

Milenko Jovanov, frakcióvezető, SZHP: „A bérek adóztatásából a 3,4 milliárdról most 4,2 milliárdra, a jövedéki adónál pedig a 4,6-ról 8 és fél milliárd dinárra nőtt a bevétel. Ezek a számok magukért beszélnek és azt mutatják, hogy a tartományban jobb a gazdasági helyzet, és azokat az eszközöket, amelyeket a tartomány az adókból beszed, azt a költségvetésbe visszafordítja.”

A tervek szerint jövőre folytatódik a Szabadkai Népszínház felújítása, szennyvíztisztitó épül Szenttamáson, Kishegyesen és Topolyán is. Pelt Ilona, képviselő, VMSZ: „Ezzel a három nagyvolumenű projekttel megoldjuk a Krivaja folyónak a szennyezettségét, és egy hosszú idő óta fennálló problémát oldunk majd meg. Ami még fontos, hogy folytatódnak a támogatások az oktatás terén, infrastrukturális beruházások lesznek és támogatva lesznek az utaztatások, diákoknak az utaztatása, akik utaznak faluról a városba.”

Az egészégügyre tervezett pénz a költségvetés 8 százalékát teszi ki, illetve 10 millió dinárral többet fordítanak fejlesztésekre és beruházásokra, mint idén. Dr. Bagi Bojan, képviselő, VMSZ: „Itt van három olyan projektum, ami 2012 óta folyamatban van, acisztikus fibrózissal, pajzsmiriggyel és a terhes nők magas vérnyomásának gyógyításával kapcsolatos. Ez mellett új projektumok is vannak, ami az intenzív osztályon fekvő betegeket fogják felölelni, először, amióta ez a kormány működik.”

Az Alternatíva a Vajdaságért ellenzéki képviselői csoport nem támogatta a kötségvetés javaslatát. (...)

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks