Ugrás a tartalomra

SVM-u apsolutna većina u Kanjiži

Kadrovske promene u vlasti Kanjiže, gde je iz koalicije istupila LSV, a zajedno ostali SVM i DS, ozvaničene su na sednici Skupštine opštine. SVM sada među 29 odbornika ima apsolutnu većinu od 16, jer su mu pristupila dvojica demokrata, Tibor Almaši i Ervin Hužvar, pri tom predsednik SO, i Ištvan Časar iz opozicione Grupe građana „Biraj put”.

Tri dosadašnja člana Opštinskog veća su razrešena: Laslo Čikoš (SVM) zbog odlaska za državnog sekretara u Ministarstvu rada i socijalne politike, Zoltan Tudorović (DS) i Anastazija Volenter Takarič (LSV) zbog podnetih ostavki. U ovim promenama uz prekomponovanje resora, SVM je dobio dva člana više, na uštrb DS i LSV.

Za nove članove Veća izabrani su Ede Sarapka (socijalna zaštita i mesna samouprava), Šandor Berec (komunalne delatnosti i zaštita životne sredine) i Robert Krekuška (omladina, sport i turizam).

Predsednik SO Ervin Hužvar objašnjava da je pri formiranju izvršne vlasti vladajuća koalicija imala 22 odbornika: 11 iz SVM, devet iz DS i dva iz LSV, a da sada bez LSV isto ima isto 22. Samo je odnos snaga i partnera nešto izmenjen, jer SVM ima 16 i DS šest odbornika.

- Nažalost, DS u koju sam ušao pre sedam godina nije ista, funkcioneri stranke u vrhu se previše bave sami sobom, pa je to dovelo da ona gubi ugled među članstvom i biračima. Obećanja koja sam davao u toku kampanje biračima mnogo je lakše ispuniti kada čovek ima sigurniju političku podršku stranke, pa svoje mesto više vidim u SVM. Zbog toga sam napustio DS - izjavio je Hužvar.

Predsednik OO DS i član Opštinskog veća Robert Šatai je rekao da su demokrate donele odluku da ostanu u vlasti sa SVM uz novi koalicioni sporazum, da dalje rade na zacrtanim ciljevima, a da je prelazak pojedinih funkcionera, odbornika i istaknutih članova u SVM stvar lične odluke. 

Dosadašnji šef odbornika SVM i novi član Veća Ede Sarapka smatra da je novi odnos političkih snaga u Kanjiži realnost, jer je SVM postao deo republičke vlasti, a LSV otišla na drugu stranu prema Borisu Tadiću, tako da je očekivano bilo istupanje ligaša iz opštinske vlasti.

Sarapka je odbacio optužbe iz LSV o kupovini odbornika, obrazloživši da SVM za to nema para i da nikada takve stvari nije radila, nego da je to izmišljotina.

Szerző (Forrás)
Dnevnik, M. Mitrović
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt