Ugrás a tartalomra

Svečano otvoren 9. Međunarodni forum o čistim energetskim tehnologijama „Energetski horizont Srbije 2020“

U Skupštini AP Vojvodine danas je počeo 9. Međunarodni forum o čistim energetskim tehnologijama „Energetski horizont Srbije 2020“, koji, uz podršku Skupštine AP Vojvodine i Pokrajinske vlade, organizuju članovi Foruma, Fakultet tehničkih nauka (FTN) iz Novog Sada i Institut za evropske poslove INEA iz Diseldorfa.

Predsedavajući Foruma Dr Tihomir Simić istakao je na otvaranju ove značajne manifestacije da je zahvaljući predanom radu i entuzijazmu velikog broja stručnjaka, naučnih radnika, institucija i prijatelja, ovaj Forum prerastao u najuticajniji skup ovakvog profila u Jugoistočnoj Evropi. 

„Briga za energetsku sigurnost svake zemlje i nacije predstavlja početak i kraj svih razmišljanja o boljem životu građana, o modernoj i razvijenoj ekonomiji i omogućavanju zapošljavanja svih onih koji danas sa zebnjom očekuju svako novo sutra“, istakao je Simić i dodao da energetska sigurnost regiona Jugoistočne Evrope i njegova zaokruženost nije moguća bez pođednakih i zajedničkih napora svih zemalja. 

Svečano otvarajući početak rada ovogodišnjeg Foruma, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor istakao je da je za pokrajinski parlament izuzetna čast što je, godinama unazad, u prilici da pruži podršku organizaciji ovog Foruma i doprinese stvaranju mogućnosti da se o izuzetno važnim temama poput energetske efikasnosti i energetske bezbednosti razgovara na izuzetno visokom stručnom nivou.

„Ova značajna konferencija ima različite teme iz godine u godinu, ali ima i jednu osnovnu ambiciju koja je prati, a to je ambicija promene svesti ljudi, građana Republike Srbije, po pitanju odnosa prema energiji i energetskoj efikasnosti“, istakao je Pastor. Govoreći o preprekama koje se nalaze na putu ostvaranja cilja energetski bezbednog društva, Pastor je istakao da ih je nekoliko.

„Prvu od prepreka je detektovala Energetska zajednica Jugoistočne Evrope u svojim izveštajima, apostrofirajući manjkavosti institucionalnih i administrativnih kapaciteta država. Druga velika prepreka je siromaštvo, ali ako ne uložimo u energetski čiste tehnologije danas, sigurno je da ćemo sutra postati još siromašniji. Treća grupa prepreka je mentalitet, svest ljudi. To su prepreke izazvane strahom od novog“, naveo je predsednik Pastor.

Uvodne reči na svečanom otvaranju ovogodišnjeg Foruma dali su i Nj.E. Ambasador Kraljevine Belgije u Srbiji Leo D Aes, pokrajinski sekretar za energetiku i mineralne sirovine Nenad Stefanović, predsednik Nacionalnog naftnog komiteta Srbije – Svetskog naftnog Saveta Dr Petar Škundrić, predstavnici Saveta Agencije za energetiku Republike Srbije, EPS-a, Fakulteta tehničkih nauka. 

Tokom dvodnevnog programa Foruma, veliki broj učesnika i panelista razgovaraće, između ostalog, o razvojnoj politici Republike Srbije u oblasti obnovljivih izvora energije do 2020.godine, razvoju tržišta električne energije i prirodnog gasa, održivom razvoju i drugo.

Szerző (Forrás)
skupstinavojvodine.gov.rs
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt