Ugrás a tartalomra

Skupština Vojvodine usvojila izmene izbornih pravila

NOVI SAD - Skupština Vojvodine usvojila je danas izmene izbornih pravila (Odluke o izborima) glasovima poslanika vladajuće Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i opozicionih poslanika, dok su vladajuće Demokratska stranka (DS) i Savez vojvođanskih Mađara (SVM) bili protiv tih izmena.

Izbori za Skupštinu Vojvodine ubuduće će biti organizovani po proporcionalnom sistemu. Do sada je na snazi bio kombinovani izborni sistem, tako da se 60 poslanika biralo po proporcionalnom, a 60 po dvokružnom većinskom sistemu.

Skupština Vojvodine odbacila je inicijativu predsednika Skupštine Vojvodine Ištvana Pastora da se današnja rasprava odloži za mesec dana.

Pastor je predložio da se rasprava o izmeni izbornih pravila odloži 30 dana, a da se to vreme iskoristi za dodatne političke konsultacije, kao i za konsultacije sa strukom.

Branislav Bogaroški, šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV), koja je inicirala izmene izbornih pravila, rekao je da je Pastorov predlog odbijen jer je LSV sedam meseci insistirala na razgovorima o izmeni izbornog sistema, ali se koalicioni partneri tome nisu odazvali.

"Sistem koji predlažemo nije savršen, jer savršen izborni sistem ne postoji. Ali, dosadašnji sistem je bio nepravedan", rekao je Bogaroški.

Ištvan Pastor je rekao da SVM ne podržava inicijativu LSV, jer će na taj način više od million građana Vojvodine praktično ostati bez svog predstavnika u pokrajinskom parlamentu, kao što veliki broj građana Srbije stalno ostaje bez predstavnika u Skupštini Srbije.

Prema njegovim rečima, SVM bi imao koristi od izmene izbornog sistema, pošto bi osvojio 15 umesto sadašnjih sedam mandata, ali ipak neće podržati izmene, jer su one "nepravedne".

Šef poslaničke grupe DS Borislav Novaković oštro je kritikovao izmenu izbornih pravila, a njene inicijatore optužio za "strančarenje".

"Ovo je način da se uspostavi stranačka oligarhija i da male uske grupe u vrhu stranke odlučuju ko će biti poslanici. U toj situaciji, poslanici su samo glasačke mašine", ocenio je Novaković.

Šef poslanika DS je predložio da se Vojvodina podeli u 120 izbornih jedinica i da se glasa na osnovu imena kandidata za poslanike, a ne na osnovu političkih partija, ali je Skupština Vojvodine odbacila taj predlog.

Incijativu LSV, koja je na vlasti u pokrajini u koaliciji sa Demokratskom strankom (DS) i Savezom vojvođanskih Mađara (SVM), podržali su, međutim, opozicioni poslanici iz SNS, DSS, SRS i SPS.

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio prethodno za Radio-televiziju Vojvodine da će glasanje o promeni izbornog sistema u Vojvodini označiti i "apsolutnu promenu odnosa u vladajućoj koaliciji" u pokrajini.

On je rekao i da očekuje rekonstrukciju pokrajinske vlasti, ne isključujući ni promenu premijera, te poručio i da za LSV, kao drugoj po snazi u vladajućoj koaliciji, treba da pripadne mesto predsednika Skupštine Vojvodine.

Novaković: DS za personalizovani proporcionalni sistem

Predsednik poslaničkog kluba Demokratske stranke u Skupštini AP Vojvodine Borislav Novaković izjavio je danas da je ta stranka podnela amandman na predlog izmene izbornog sistema i da traži uvođenje personalizovanog proporcionalnog sistema.

Novaković je rekao novinarima da bi personalizovanim proporcionalnim sistemom bili neutralisani svi nedostaci koji postoje u čisto proporcionalnom i čisto većinskom sistemu.

"Personalizovani sistem podrazumeva 120 izbornih jedinica sa oko 15.000 birača i on obezbeđuje pravičnost izbornog sistema jer se mandati dele po proporcionalnom sistemu a zadržava se personalnost kandidata jer glasači glasaju direktno za njih", rekao je Novaković.

On je kazao da je o inicijativi LSV-a za izmenu izbornog sistema Demokratska stranka sa LSV-om razgovarala samo na jednom kratkom sastanku. Po njegovim rečima, o inicijativi je počelo da se priča od pre mesec i po dana i on smatra da je predlog prebrzo donet, odnosno da je u pravljenje predloga trebalo uključiti i stručnjake, kao što je to bio slučaj sa podnošenjem teksta Statuta AP Vojvodine.

Jovanov: LSV želi da ojača poziciju unutar vlasti

Šef poslaničkog kluba Demokratske stranke Srbije u Skupštini AP Vojvodine Milenko Jovanov ocenio je danas da se iz sinoćnjeg nastupa lidera LSV Nenada Čanka na televiziji može zaključiti da LSV inicijativom za promenu izbornog sistema u pokrajini želi da učvrsti svoju poziciju u okviru vladajuće koalicije.

"Podržaćemo predlog LSV-a o promeni izbornog sistema, ali to je sve. I dalje nećemo učestvovati u njihovom unutarkoalicionom prepucavanju", rekao je Jovanov.

On je kazao da DS S ne želi da bude deo kampanje u kojoj LSV smatra da treba da joj nešto pripada, a da joj to Demokratska stranka ne nudi.

"Nisam imao iluzije da će zbog inicijative pokrajinska vlada pasti, ali nisam ni sanjao da će neko iskoristiti podršku koju je dobio za ostvarenje svojih unutarkoalicionih planova. A to više govori o njemu nego o bilo kome drugom", istakao je Jovanov.

Matejin: Nadamo se inicijativi za promenu vlasti

Predsednik Poslaničkog kluba Srpske napredne stranke u Skupštini AP Vojvodine Predrag Matejin izjavio je danas da se u toj stranci nadaju da će vrlo skoro biti podneta inicijativa za promenu vlasti u pokrajini.

Matejin je uoči početka sednice Skupštine rekao medijima da je SNS otvorena za sve inicijative i sve predloge i da je osnovni problem za tu stranku vlast Demokratske stranke u pokrajini.

"Podržaćemo predlog LSV-a o izmeni izbornog sistema jer aktuelni kombinovani ne odgovara volji birača u Vojvodini", rekao je Matejin.

On je pojasnio da o nedostacima aktuelnog kombinovanog izbornog sistema najrečitije govori podatak da je Demokratska stranka na izborima imala podršku 20 procenata birača u Vojvodini a na osnovu te podrške imala je 50 posto učešća u vladi.

Pastor: Mesto predsednika Skupštine nije nasledno

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je danas da ga je na to mesto izabrao vojvođanski parlament i da namerava da ga napusti samo ako su poslanici nezadovoljni njegovim radom.

"Ta pozicija nije nasledstvo. To je pozicija na koju sam došao uz podršku i na predlog više od 50 odsto poslanika i biću tu dok se drugačije ne odluči. Dok budem tu, pošteno ću raditi posao, efikasno, pa makar se to nekima ne dopalo", kazao je Pastor komentarišući ocenu predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka da to mesto treba da pripadne Ligi.

Pastor, koji je i predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, odgovarajući na pitanje da li bi takve izjave njihovog koalicionog partnera u Vladi Vojvodine mogle da poremete koaliciju, rekao da su u najmanju ruku takve izjave nepristojne.

"Ja sam Vojvođanin, Mađar, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, gospodin čovek. Ja se ne upuštam u verbalno blato komentarisanja tih rečenica. U najmanju ruku mislim da ovakvi komentari nisu pristojni i da nisu u skladu s onim što se smatra vojvođanskim ukusom", kazao je Pastor.

Szerző (Forrás)
RTV, Beta, Tanjug
Többi hír
A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkorm
Zentán elsőként adták át a Vajdasági Magyar Szövetség – Dr.
A VMSZ Zentán is átadta a listát