Ugrás a tartalomra

Skupština Srbije sutra o Statutu

Beograd - Skupština Srbije trebalo bi da sutra održi sednicu na kojoj će se raspravljati o Predlogu statuta AP Vojvodine. Zasedanje je zakazala predsednica parlamenta Maja Gojković.

Sednica je prvobitno bila zakazivana za petak, pa za juče, ali je Gojkovićeva obavestila poslanike da će rasprava biti u utorak zbog proglašenja vanredne situacije u zemlji.

Predlog statuta je prethodno usvojila Skupština Vojvodine sa 99 glasova, a po završetku rasprave u republičkom parlamentu taj dokument se vraća u pokrajinski na zvanično proglašenje, za šta je opet potrebna dvotrećinska većina od ukupno 120 poslanika.

U Predlogu statuta, Statut je definisan kao najviši pravni akt AP Vojvodine, koji mora biti saglasan sa Ustavom i zakonima. Vojvodina je autonomna teritorijalna zajednica Republike Srbije, u kojoj građani ostvaruju pravo na pokrajinsku autonomiju, u skladu sa Ustavom i zakonom i neodvojivi je deo Srbije, u kojoj se neguju evropski principi i vrednosti.

Kompromisnim rešenjem utvrđeno je da su simboli APV zastava i grb, ali tako da su uz postojeće uvedeni i tradicionalna trobojka i tradicionalni grb Vojvodine iz 1848. godine. Novi Sad je definisan kao administrativni centar AP Vojvodine u kojem se nalazi sedište pokrajinskih organa, čime je izostavljena odrednica o glavnom gradu Pokrajine iz dosadašnjeg Statuta.

Skupština Vojvodine je definisana kao „najviši organ AP Vojvodine koji vrši normativne i druge funkcije, u skladu sa Ustavom, zakonom i Statutom“. Izvršni organ APV ubuduće će biti nazivan Pokrajinska vlada umesto dosadašnje Vlade Vojvodine, a rad Pokrajinske vlade usmerava Skupština APV, kojoj je odgovorna za svoj rad.

Kada je reč o finansiranju Pokrajine, navedeno je da budžet Vojvodine iznosi najmanje sedam odsto u odnosu na budžet Srbije, što je u skladu sa Ustavom, kao i da se tri sedmine pokrajinskog budžeta koristi za finansiranje kapitalnih rashoda.

U delu Predloga statuta o ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava napravljen je kompromis time što je pored naziva nacionalne manjine ostao i naziv nacionalne zajednice („nacionalne manjine - nacionalne zajednice“). Takođe, uz naziv „Pokrajinski zaštitnik građana“ naveden je i dosadašnji „ombudsman“, a i u tom slučaju termini su razdvojeni crticom.

U Statutu piše i da su, pored srpskog jezika i ćiriličnog pisma, u organima AP Vojvodine u ravnopravnoj službenoj upotrebi još mađarski, slovački, hrvatski, rumunski i rusinski jezik i njihova pisma, u skladu sa zakonom.

Ako Predlog statuta AP Vojvodine bude potvrđen u Skupštini Srbije i ako potom, kako se očekuje, bude usvojen u pokrajinskom parlamentu, stupiće na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom listu AP Vojvodine.

Szerző (Forrás)
P. D., Danas
Többi hír
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP