Ugrás a tartalomra

„Sikerre ítélve”

Pásztor István: A Duna menti térség egységes régiónak számít – Megkezdte munkáját az 1. Duna Biznisz Fórum

Az Újvidéki Vásáron a 7. Investexpo keretében kedden megkezdte munkáját az 1. Duna Biznisz Fórum. A hagyományteremtői szándékkal létrehozott rendezvényt az Európai Bizottság Duna Régió Stratégiája inspirálta, amely a Duna vízgyűjtő területéhez tartozó régiók és országok makroregionális fejlesztési stratégiája és akcióterve. Egyszerre célozza a dunai makrorégió fenntartható fejlesztését, természeti területeinek, tájainak és kulturális értékeinek védelmét. Ezekhez a célkitűzésekhez kapcsolódik az az első alkalommal megszervezett Duna Biznisz Fórum is. A rendezvény ötletadója és megszervezésének a kezdeményezője Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke volt.

 

– Nagy megelégedéssel merem kijelenteni, hogy ez a meglehetősen ambiciózus kísérletünk sikerre van ítélve. Kevés időnk volt az esemény megszervezésére, ezért egy kicsit tartottunk is attól, hogy nem tudunk ennyi eminens vendéget idecsalogatni, mint amennyit végül is sikerült, s ez most különös örömmel tölt el bennünket – mondta a bevezető felszólalásában Pásztor István.

A Tartományi Képviselőház elnöke Claudio Magris Dunáról írt esszéregényére utalva ezt követően arról beszélt, hogy a Duna menti térség egységes régiónak számít, de nemcsak földrajzi értelemben, nem csupán a rajta átfolyó Duna miatt, hanem úgy is mint a hozzá tartozó tizennégy állam, régió közös élettere.

– Emiatt, azt hiszem mi sem természetesebb, minthogy ezt a régiót makrorégióként definiáljuk. Mi, itt a Vajdaságban mindig is úgy gondoltuk, és mindig is azt állítottuk, hogy a közösen vallott értékek alapján, de földrajzi és történelmi értelemben is a közép-európai térséghez tartozunk. Ennek az igazolását jelenti az a szerepvállalás, amivel a Duna-stratégia gondolatának a létrejöttéhez mi is hozzájárultunk, de ugyanígy említhetném a Duna-menti Régiók és Városok Tanácsában kifejtett munkánkat is – mondta a Tartományi Képviselőház elnöke.

Bojan Pajtić tartományi kormányfő nyitotta meg a rendezvényt, aki megnyitóbeszédében azokról az okokról beszélt, ami miatt a tartományi kormánynak feltétlenül támogatnia kellett a Duna Biznisz Fórum megszervezését.

– A tartományi kormány rendelkezésre bocsátotta kapacitásait, de nemcsak ennek a rendezvénynek a megszervezésére, hanem a Duna Régió Stratégiában való részvételre is, s ennek az az oka, hogy a Duna makrorégió részének tekintjük magunkat, mivelhogy civilizációs és kulturális hovatartozás tekintetében, történelmi és földrajzi és gazdasági értelemben ehhez a régióhoz tartozunk – hangsúlyozta Pásztor István fölszólalásához kapcsolódva a tartományi kormányfő.

Bojan Pajtić a kínálkozó lehetőségekről és a megpályázható célokról szólva fölhívta a figyelmet, hogy az Európai Unió 2014 és 2020 között 56 milliárd eurós költségvetés irányzott elő, s ebből a hatalmas összegből a Duna menti régió fejlesztésére is bőven nyílhat esély.

 

Szerző (Forrás)
Sáfrány Attila, Magyar Szó
Többi hír