Ugrás a tartalomra

Semjén Zsolt: Teljes jogú állampolgárság illet meg minden magyart, bárhol is éljen a világon

Minden nemzetrész felelős magáért, a többi nemzetrészért, az egyetemes magyarságért, felelősek vagyunk egymásért – mondta Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese ma a tusványosi szabadegyetemen. A nemzetpolitikai kerekasztal-beszélgetésen a magyar miniszterelnök-helyettes és a nemzetpolitikai államtitkár mellett valamennyi nemzetrész képviselői is részt vettek.

Teljes jogú állampolgárság illet meg minden magyart, bárhol is éljen a világon – mondta el Semjén Zsolt a pódiumbeszélgetésen. A magyar miniszterelnök-helyettes a közjogi egységet hangsúlyozta. Azt mondta, az egyetemes magyarság érdekeit csak akkor lehet képviselni, ha abban mindenki, az anyaország és többi határon túli terület is részt vesz. A jogkövetelésben Vajdaságot hozta fel példaként.

Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes, Magyarország: „Gondoljunk bele, hogy megéltük azt, hogy Milošević után Szerbiában de facto megvalósult a VMSZ és Pásztor István munkája által, és a magyar választók mozgósítása és bölcsessége által a kulturális autonómia. Megvalósult, vagy legalábbis a megvalósulás állapotában van a kulturális autonómia. Ez pozitív példaként az összes nemzetrész számára használható.”

A miniszterelnök-helyettes elmondta, az egyetemes magyarság akkor tud megmaradni, ha minden nemzetrésze megmarad. A határon túli területeken pedig nem csak az identitás megőrzése a cél, hanem a gazdasági megerősítés is.

Nem csak a parlamenti, de az önkormányzati választásokon is nagy sikert ért el a HMDK Horvátországban – mondta el Jankovics Róbert. A pártelnök kiemelte, ők is a nemzetegyesítés nyomán indultak el.

Jankovics Róbert, ügyvezető elnök, Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége: „Abban is biztos vagyok, hogy a következő időszakra, évekre szóló feladatra mindig fontos a buzdítás, mindig fontosak az üzenetek, a pozitív üzenetek, amelyeket itt hallunk.”

Potápi Árpád János magyar nemzetpolitikai államtitkár a beszélgetésen arra mutatott rá, hogy azok az eredmények, amelyek az elmúlt néhány évben megszülettek, nem jöttek volna létre a határon túli vezetők nélkül. Majd a jövőre esedékes magyarországi parlamenti választások kapcsán kérte a határon túliakat is a regisztrálásra.

Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Magyarország: „Július 10-i adatot tudok mondani, több mint 350 ezren regisztráltak. Én nagyon remélem, hogy ezt a számot még jelentősen tudjuk felfelé módosítani, és ebben kérek segítséget mindenkitől. Nyilván a magyar pártoktól, szervezetek vezetőitől, történelmi egyházaktól, de minden magyar embertől, hogy vegye ki ebben a munkában a részét.”

A VMSZ stratégiai partnere a Fidesz-KDNP, a magyar kormány, így az ő győzelmük a vajdasági magyar közösség győzelme is – mondta a panelbeszélgetésen Pásztor István. A VMSZ elnöke hangsúlyozta, a következő időszakban elkezdik a mozgósítást Vajdaságban a regisztrálásra. „Számunkra ez azért fontos, mert ez a fajta megerősödés, ez a fajta folyamatosság és folytonosság tudja a mi számunkra biztosítani azoknak az ügyeknek a rendezését, kezelését, ami a mi épülésünket tudja jelenteni. Melyek ezek? Elsősorban az, hogy továbbra is Szerbiában a magyarokat megbecsüljék. Ebben a pillanatban ez a helyzet.”

Emellett ez azért is fontos, mert, ha van valaki, aki a térségben támogatja Szerbia uniós csatlakozását, akkor az Magyarország – mondta még Pásztor. A VMSZ elnöke hangsúlyozta, az, hogy a magyarokat nem veszélyfaktorként élik meg Szerbiában egyebek mellett a magyar kormány nemzetpolitikájának, szomszédságpolitikájának az eredménye. Ismét kiemelte, úgy lehet érdeket érvényesíteni, ha annál az asztalnál ülnek, ahol a döntések születnek.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks