Predsedništvo Saveza vojvođanskih Mađara smatra, da skupljanje potpisa podrške, organizovana od strane saradnika programa na Mađarskom jeziku Redakcije Radija Subotice, uz određenu podršku Mađarskog Pokreta, je aktivost koja ne nudi rešenje osnovnog problema i koristi se u mađarskom javnom mjenju za sakupljanje jeftinih politički poena.

SVM je stava, da Radio Subotica i njena Redakcija na Mađarskom jeziku je prvenstveno ustanova, u kojoj za proteklih 47 godina se oglasilo i ugradio svoj identitet, znanje i želje mnoštvo urednika, glavnih urednika i članova uredništava, o čemu se u ovoj situaciji niko ne oglašava. Predsedništvo SVM smatra de je ovakav pristup zapostavljanja potrebe zajednice i zajedničke istorije, primer loše i kratkovidne komunikacije.

Istovremeno Predsedništvo SVM upozorava na činjenicu da sudbina Radija Subotice nije isključivo Mađarsko pitanje. Posledice rešavanja ove situacije podjednako pogađaju sve novinare i saradnike i iniciranje ovakvih aktivnosti pojedinaca iz Mađarskog Pokreta uz angažovanje članova Mađarske Redakcije u jednoj multietničkoj sredini nije kolegijalno, a stručno-politički je i diskutabilno, jer predstavnika osnivača, gradonačelnika Subotice, koji je istovremeno eminentni predstavnik Mađarskog Pokreta, dovodi u situaciju da se prvenstveno angažuje na rešavanju sudbine programa na Mađarskom jeziku, a ne i sa problemima ustanove kao celine.

Mađarskom javnom mnjenju u Vojvodini je poznata činjenica da je RTV Pannon osnovana sa osnovnom namerom da zajednica Mađara u Vojvodini ne ostane bez mađarskog glasa u eteru. Zajednički napor Saveza vojvođanskih Mađara i Nacionalnog Saveta Mađarske nacionalne manjine je uvek bio da se ostvari vizija celodnevnog radijskog i televizijskog programa na mađarskom jeziku, i sa istrajnim radom u proteklim godinama, stvorenim kadrovskim potencijalom i obezbeđenjem značajne materijalne podrške Mađarske, kao rezultat verodostojnog politiziranja SVM, danas je RTV Pannon postao strateški partner MTVA, i iz studija RTV Pannon vrši se redovno uključivanje u programe u Budimpešti, i Mađari u Karpatskoj niziji i širom sveta uz pomoć informacija iz RTV Pannon mogu saznati vesti o životu i radu Mađara u Vojvodini.

Imajući u vidu situaciju da Radio Suboticu kao instituciju u sadašnjim uslovima ni osnivač, niti ijedna politička opcija ne može da spasi, nazirala su dva moguća rešenja o kojima se dugo raspravljalo pred kamerama televizije na zadnjoj sednici Nacionalnog Saveta Mađarske nacionalne manjine.

Predsedništvo Saveza vojvođanskih Mađara, polazeći od svoje političke odgovornosti, ubeđenja je da obezbeđenje celodnevnog radijskog programa na mađarskom jeziku, sa potpunim pokrivanjem regiona kao i izgradnju Medijske Kuće, Nacionalni Savet Mađarske nacionalne manjine kao osnivač, u narednim godinama može ostvariti između ostalog uz saradnju i veliku materijalnu podršku Vlade Mađarske.

Zbog toga Predsedništvo SVM bezrezervno podržava stav Nacionalnog Saveta Mađarske nacionalne manjine donet na zadnjoj sednici po pitanju kadrovskih rešenja, jer u osnovi radi se o pitanju ostajanja bez zaposlenja ili uključenja u život stvaranja celodnevnog radijskog programa na mađarskom jeziku za slušaoce širom Vojvodine. Predsedništvo Saveza vojvođanskih Mađara takođe podržava zamisao rukovodstva RTV Pannon, jer se ona temelji na stručnosti, i što se radi o ustanovi koja se dokazala u bezbroj navrata da je na visini svog zadatka.

Na kraju, imajući sve izneto u vidu, SVM smatra da je aktivnost skupljanja potpisa štetno, deluje razarajuće, i nije dostojno građanskom duhu Subotice. Ujedno podsećamo sve učesnike u sakupljanju potpisa, što inače oni dobro znaju,  da Mađarska redakcija Radija Subotice već osam godina funkcioniše na osnovu pravnog rešenja, koji je sad ponudio predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, a koje rešenje Mađarski Pokret sada odjednom smatra pravno diskutabilnim.

Press služba SVM

A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP