Ugrás a tartalomra

Rendhagyó kormányalakítás

Pásztor Bálint: A vasárnapi ülés arról tanúskodik, hogy ellenzék gyakorlatilag nem létezik

Vasárnap kora este megalakult Szerbia új kormánya, a miniszterelnök és a miniszterek letették a parlamentben a képviselők előtt az esküt. Az ülés és Aleksandar Vučić kabinetjének megalakulása néhány szempontból különbözött a korábbi években látott kormányalakításoktól. A sort talán a háromórás expozéval kezdhetnénk. Pásztor Bálintot, a Vajdasági Magyar Szövetség frakcióvezetőjét is ennek a rekordterjedelmű tervnek a kommentálására kértük fel beszélgetésünk során elsőként.

– Számomra és Varga László képviselőtársam számára ez volt a negyedik miniszterelnök-jelölti expozé, amelyet hallottunk. Kijelenthetem, hogy ez volt az eddigi legátfogóbb, legrészletesebb, az élet minden területére kiterjedő program, mely felvázolta a helyzetet és a tennivalókat is. Határidőket fogalmazott meg a kilátásba helyezett intézkedések megtételére, a törvények elfogadására. Nem volt az efféle expozé jellemző 2007 után, de azt hiszem, az előtt sem. Az utóbbi parlamenti ciklusok legrészletesebb kormányprogramját hallhattuk. Ez persze nem azt jelenti, hogy az élet minden területét egyforma részletességgel ölelte fel a szöveg, a gazdaság kapta a legnagyobb helyet, s pontosan tudjuk ma, hogy a következő hónapokban mit tesz majd a kormány. Előnynek számít mindez. Ahogyan ugyanis Magyarországon és más európai államokban a kormányoknak kötelességük a parlamenti ülésszakokat megelőzően benyújtaniuk a jogalkotási tervet, Szerbiában is ehhez hasonló elvet kellene alkalmazni. Ilyesmire soha sem került sor – fejtette ki a képviselőcsoport vezetője.

NYOLC ÓRA MUNKA

 

Az expozét követő parlamenti vita – Pásztor megítélése szerint – meglehetősen „vérszegény” volt. Olyasmire sem emlékszik, tette hozzá, hogy a kormányról szóló vitát nyolc óra alatt lefolytatta volna a parlament. Késő éjszakába nyúltak ezek az ülések a Koštunica-, Cvetković- és Dačić-kormány megválasztása során is.

– Észrevehető volt az, hogy ellenzék gyakorlatilag nem létezik. A Vajdasági Szociáldemokrata Liga képviselői például háromféleképp szavaztak. Az Új Demokrata Párt megpróbált konstruktívnak tűnni, a Demokrata Párt pedig abban a szerepben tetszeleg ennek a parlamenti ciklusnak az elején, mely szerint az egyetlen és igazi ellenzéknek számít. Ezt úgy próbálja láttatni, hogy időnként durva mondatokat fogalmaz meg. Nem hiszem, hogy bárki is felismerhette egy reális alternatíva kínálatát az ellenzéki pártok valamelyikében a vasárnapi ülésen látottak alapján.

KÜLSŐSÉGEK ÉS ELVÁRÁSOK

Pásztor Bálint elmondta, hogy hosszú évtizedek után ez a második olyan kormányválasztás, amelyik az egykori szövetségi parlament épületében zajlott le. Itt léteznek technikai lehetőségek arra, hogy a Szerbiába akkreditált nagyköveteteket, egyházi méltóságokat, közéleti személyiségeket is meghívják az eskütételre a vendégeknek helyt adó galériának köszönhetően. Ezáltal, tette hozzá, valóban ünnepélyesebbnek számított e kormányalakítás az előzőeknél. A parlamentről szóló törvény és az ügyrend lehetőséget ad ma már az olyan külsőségekre is, mint amilyen a gárda jelenléte vagy a himnusz előadása. Pásztor elmondása szerint azonban ezek csak külsőségek, melyeknek nem kell különösebb jelentőséget tulajdonítani.

Nem nagyon emlékezni olyan esetre sem, amikor a képviselőház előtt többezres tömeg várta a kormány megalakítását. Most ez is megtörtént, s a VMSZ frakcióvezetője szerint elsősorban a jó szervezésnek tudhatók be a történtek, de egyetértett azzal a megállapítással is, hogy az embereknek most nagyok az elvárásaik.

– A vajdasági magyarok sincsenek ezzel másképp, nagy várakozással tekintenek a következő évek elé. Olyan nehéz gazdasági helyzetben van az ország, hogy csődközelbe jutna, amennyiben nem kerülne sor az expozéban ismertetett népszerűtlen lépések megtételére. Más témakörökben is megvannak az elvárásaink azonban, ezeket a haladó párttal kötött koalíciós szerződésbe foglaltuk. Magyar ügyekről, tartományi ügyekről, szociális és egészségügyi kérdésekről van szó – emlékeztetett Pásztor Bálint.

Szerző (Forrás)
Virág Árpád, Magyar Szó
Többi hír