Ugrás a tartalomra

Razvoj obrazovanja je u zajedničkom interesu

Pokrajinski sekretar za obrazovanje, javnu upravu i nacionalne manjine, Mihalj Njilaš, je sa svojim saradnicima juče posetio tri obrazovne ustanove u Adi gde se upoznao sa radom dotičnih ustanova, informisao se o najvažnijim problemima i o najvažnijim ciljevima.

Mihalj Njilaš je prvo posetio Osnovnu školu „Novak Radonić” u Molu gde je vodio razgovore sa direktoricom Snežanom Došić i njenim saradnicima, a nakon toga se prošetao zgradom i novom sportskom halom za koju je i izrazio zadovoljstvo. Nakon toga prvo je razgovarao za direktoricom Hildom Gilice iz Tehničke škole u Adi, a potom sa direktoricom Evom Makšom iz Osnovne škole „Čeh Karolj”. Tokom razgovora bilo je reči o pitanjima vezanim za kvalitet obrazovnog rada, o mogućnostima poboljšanja uslova rada, o najvažnijim problemima koji se moraju rešiti i o najvažnijim ciljevima. Nakon toga je pokrajinski sekretar obišao zgrade obrazovnih institucija da se lično uveri u njihovo stanje i o neophodnosti planiranih investicionih radova.

- Cilj moje posete je bio da se sa svojim saradnicima lično uverimo u to kakvi su uslovi u školama, koji se problemi moraju rešavati u najkraćem roku i da proverimo šta je pojedinim ustanovama najhitnije potrebno. Zajednički je problem kod posećenih ustanova da je svaka školska zgrada zrela za obnovu. Sanitarni čvorovi su u lošem stanju, opremljenost učionica nije na nivou, a potrebni su i drugi radovi. Lično sam razgovarao sa direktorima škola koji su predstavili kako funkcionišu škole pod njihovom upravom i govorili o rezultatima, koji su vredni hvale kod sve tri ustanove – izjavio je Mihalj Njilaš.

Pokrajinski sekretar je podsetio da su pokrajinski organi i ove godine raspisali više konkursa čiji je cilj razvoj obrazovnih ustanova. Konkurs pokrajinske Direkcije za kapitalne investicije i pojedini konkursi pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje su već zatvoreni, ali su pojedini još otvoreni. Osnovna i srednja škola u Adi i osnovna škola u Molu su konkurisali sa više projekata pa se Mihalj Njilaš nada da će uspeti naći sredstva za najneophodnije projekte. Pokrajinski sekretar je rekao da za sada nije mogao dati konkretne odgovore na planove koji se odnose na razne obnove i izgradnje, jer je u ovim slučajevima obrada pristiglog konkursnog materijala još u početnoj fazi.

Mihalj Njilaš je naglasio da njegov sekretarijat želi da u što više mesta doprinese razvoju ustanova, bilo samostalno, bilo u saradnji sa lokalnim samoupravama ili nadležnim ministarstvima, jer je razvoj obrazovanja zajednički interes, a obrazovne ustanove širom Vojvodine su u veoma lošem stanju, njihove zgrade su zrele za obnovu, a sredstva koja se koriste u radu takođe treba menjati i obnoviti.

Szerző (Forrás)
Mađar so
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség törökkanizsai községi szervezete hétfő délután adta át a községi választási bizottságnak
A VMSZ 31 fős listával indul a választáson Törökkanizsa községben