Ugrás a tartalomra

Rátámadtak Pásztor Istvánra

Pásztor: Mindaz, amit ezek az emberek képviselnek, köszönőviszonyban sincs a vajdasági magyar emberek meggyőződéseivel

A Kossuth téren Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik Magyarországért Mozgalom volt országgyűlési képviselőjének felhívására tüntetők támadtak szidalmazva, hazaárulózva, lökdösődve és köpködve Pásztor Istvánra, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökére, jelentette hétfőn a budapesti sajtó. Az incidensre a déli órákban került sor, az Országgyűlés alakuló ülését követően. 

Pásztor István lapunknak nyilatkozva telefonon megerősítette a történteket. Hozzátette, a téren elhangzott retorikából ítélve a Kossuth téren feltehetőleg egy, a Jobbik holdudvarához tartozó demonstráción vettek részt az emberek.

– Amikor kijöttem az Országházból, telefonálás közben a Kossuth téren arra lettem figyelmes, mintha egy megafonon a nevem említették volna. Nemzetárulónak neveztek és magyarázkodásra szólítottak fel. Mire megfordultam volna, hogy ellenőrizzem valóban engem említettek-e, egyszerre csak egy idősebb hölgy kezdett el lökdösni nemzetárulónak nevezve. Ezt követően nyolcan, vagy tízen fogtak körül szitkozódva, hazaárulózva, átkozódva, majd elkezdtek lökdösni és ketten vagy hárman meg is köpdöstek – számolt be lapunknak a történtekről a VMSZ elnöke.

Beszámolója szerint ezt követően igyekezett kiszabadulni a tüntetők gyűrűjéből és elhagyta a teret. Az esettel kapcsolatban megdöbbenésének adott hangot.

– Hihetetlenül megalázó, meglepő, letaglózó és méltatlan helyzet volt. Sok mindenre fel lehet készülve az ember, de hogy a dísztéren, a parlament alakulásának napján, egy ünnepi pillanatban ez érje, arra senki sem készülhet fel – vélekedett Pásztor

Mint megjegyezte, a történtek még jobban megerősítik benne a meggyőződést, hogy mindaz, amit azok az emberek képviselnek, akik a történet mozgatórugói voltak, köszönőviszonyban sincsenek a vajdasági magyar emberek meggyőződéseivel és nem is lesznek soha.

– A történtek a demokrácia felfogása szempontjából is kételyeket és kérdéseket vet fel az emberben – nyilatkozta telefonon Pásztor István.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes közleményben ítélte el a történteket. A Miniszterelnöki sajtóiroda közleménye szerint Pásztor István, a VMSZ elnökének megtámadása a nemzet egysége ellen intézett támadás: „A felelőtlen elkövetők tettét – akár őrültek, akár provokátorok – mélységesen elítéljük. Méltatlan cselekedetükkel az egész nemzetet ütötték arcul”.

A FIDESZ frakció szerint a Jobbik Kossuth  téri rendezvényén a Pásztor Istvánt  ért  szégyenteljes  támadás  a külhoni magyarság elleni szélsőséges gyűlöletkeltés megnyilvánulása: „Magyarország egyik szélsőségből sem  kér, sem a baloldali, sem a jobboldali szélsőségből, amelyeket elvakít a gyűlölet és az indulat, és magyart magyar ellen fordít”.

Szávay István, a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinet elnöke közleményben a leghatározottabban ítélte el a VMSZ elnökét ért inzultust, és elhatárolódott Gaudi-Nagy Tamástól. Kiemelte, a Jobbik a történteket szégyenletesnek, magyar hazafihoz méltatlannak tartja.

– Dr. Gaudi-Nagy Tamás azonban nem tagja és már nem is képviselője a Jobbiknak, az általa szervezett rendezvényen történtekkel semmilyen közösséget és azért semmilyen felelősséget nem vállalunk – áll a közleményben, amely szerint mindezt Pásztor István felé is jelezték telefonon.

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke az emberi méltóság és a magyar demokrácia elleni provokációként értékelte Pásztor István megtámadását, valamint felháborítónak és példátlannak nevezte, hogy az Országgyűlés alakuló ülése alatt,  a Kossuth téren egy „jobbikos volt képviselő felhívására inzultálták Pásztor Istvánt”.

A HVG tudósítása szerint a VMSZ elnöke szerint épp átment a Kossuth téren amikor Gaudi-Nagy Tamás, volt országgyűlési képviselő észrevette és lehazaárulózta őt, majd a volt országgyűlési képviselő felszólítására a tüntetők odaszaladtak Pásztorhoz, elkezdték szidalmazni, lökdösni, és le is köpték.

Az Origo hírportál tudósítása szerint, amikor a délelőtt óta a földtörvény ellen tüntető Gaudi-Nagy Tamás észrevette őt, elkezdett neki üzengetni a megafonban. Pásztorhoz ekkor egyre több tüntető szaladt oda, főleg nők állták körbe, szidalmazták, bolseviknak nevezték, lökdösődés is kialakult, nem engedték, hogy Pásztor elmenjen előlük, majd több nő 10-20 centiről köpködte a politikus arcát. Az Origo szerint rendőrök is odamentek, de nem tettek semmit.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Diósi Árpád
Többi hír
A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkorm