Ugrás a tartalomra

Proces pomirenja je nezaustavljiv

Mešovita srpsko-mađarska komisija o zločinima 1941-1948.

Subotica - Mešovita srpsko-mađarska komisija koja se bavi istraživanjem zločina počinjenih između 1941. i 1948. godine, a koju sačinjavaju istoričari i naučni radnici Srbije i Mađarske, u svom radu stigla je do faze kada je taj proces pomirenja definitivno započet i njega nije moguće zaustaviti - ocenio je Ištvan Pastor, predsednik Skupštine Vojvodine na sastanku sa akademicima Ferencom Glacom i Karoljem Kočišom, dosadašnjim i sadašnjim predsednikom mađarskog dela ove komisije.

Glac i Kočiš su posetili Suboticu i Sentu, kako bi se upoznali sa aspektima dosadašnjeg rada na licu mesta, zbog čega su boravili i u Kulturnom institutu vojvođanskih Mađara u Senti.

Oni su za kraj marta najavili susret u Beogradu sa srpskim članovima Komisije, sa kojima će sumirati rezultate do kojih se došlo i dogovoriti principe njenog daljeg rada. Kako je istakao novi predsednik Karolj Kočiš, mađarski deo Komisije trenutno u novom sastavu radi na pripremi tih zajedničkih koraka.

Komisija je osnovana na zahtev i uz saglasnost obe strane, kako bi se došlo do istorijskih činjenica o periodu istorije od 1941. do 1948. godine, koja je još uvek prekrivena ideološkim tumačenjima.

Jedino istina o zajedničkoj prošlosti može stvoriti pravu osnovu za međusobno pomirenje i dalji razvoj dobrosusedskih i prijateljskih odnosa - jesu principi na kojima je komisija i osnovana.

Govoreći o značaju rada ove Mešovite mađarsko-srpske komisije, predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor je u Senti kao važnu tačku „koja predstavlja nepovratan proces pomirenja dva naroda“ označio prošlogodišnji susret predsednika Srbije i Mađarske u Čurugu, gde su oni zajednički odali počast nevinim žrtvama.

„Otvorenost za procese daljeg otkrivanja istine pokazuje Srpska napredna stranka, što je veoma važno, jer to dokazuje da se na političkoj sceni u Srbiji nalazi partija koja se zalaže za proces pomirenja“, rekao je Pastor u Senti, a prenosi portal Vojdošag Mo.

Predsednik Nacionalnog saveta Mađara Tamaš Korhec istakao je nameru da ovaj Savet zajedno sa Kulturnim institutom vojvođanskih Mađara u Senti bude mesto gde se čuvaju rezultati istraživanja i gde se odvija koordinacija rada, pri čemu će podaci biti dostupni najširoj javnosti.

Mladi Mađari odali poštu žrtvama racije

U Budimpešti je 16. februara usvojena zajednička deklaracija Fidelitasa, omladinske organizacije vladajućeg Fidesa, i još desetak mađarskih omladinskih organizacija iz cele Karpatske nizije, prema kojoj će te organizacije svake godine 15. februara odavati počast srpskim i jevrejskim žrtvama racije 1942. godine u Novom Sadu i okolini, kao i mađarskim žrtvama koje su ubijene u odmazdama 1944-45. godine.

Prvi takav komemorativni skup održan je istog dana na ostrvu Margit u Budimpešti, a potpredsednik Fidelitasa Laslo Berec je tom prilikom napomenuo da je „zbog egoizma i fanatizma u 20. veku bilo mnogo tragedija, među kojima su i brojne racije i odmazde na prostoru Vojvodine, u kojima su hiljade mađarskih i srpskih civila izgubile živote samo zbog etničke pripadnosti“.

Szerző (Forrás)
Danas, V. Laloš
Többi hír
A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkorm
Zentán elsőként adták át a Vajdasági Magyar Szövetség – Dr.
A VMSZ Zentán is átadta a listát