Ugrás a tartalomra

Predsednik Pastor na manifestaciji Saveza društava za borbu protiv raka

U Skupštini AP Vojvodine danas je otpočela velika humanitarna manifestacija Saveza društava za borBu protiv raka, pod pokroviteljstvom predsednika Skupštine AP Vojvodine Ištvana Pastora.

Predsednik ovog Saveza prof. Dušan Radulović zahvalio se predsedniku Pastoru na njegovoj pomoći u prevođenju edicije o sprečavanju karcinoma kao i na njegovom zalaganju i doprinosu u radu Saveza. Zbog toga je predsedniku Pastoru uručena povelja u znak razumevanja i buduće saradnje. Profesor Radulović je naglasio da je rad ovog Saveza humanitarnog karaktera baziran isključivo na volonterskom radu, te da su glavni ciljevi prevencija bolesti i podrška obolelima.

Pozdravljajući prisutne, predsednik Pastor ocenio je da reč rak zvuči kao smtna presuda i da je to na neki način naredba za odlazak, te da kada to čovek doživi, kad dođe u lični kontakt, pa makar ne bio lično pogođen ovom opakom bolešću, onda doživi da je sve što je problem u svakodnevnici potpuno drugorazredno i gubi smisao.

On je podsetio na maj, prošle godine, kada nas je zadesila velika poplava koja je pokrenula čitavo društvo i istakao da tu nije bilo više razlika između političke pripadnosti, nije bilo razlike među polovima, među nacionalnom pripadnošću nego su se svi ujedinili i zajednički imenitelj je bio savladavanje opasnosti.

„Moje pitanje je kako je moguće da očuvanje materijalnih dobara može da stvori takvo jedinstvo u društvu, a kako to nije moguće u odnosu na jednu od najopakijih bolesti koja nas pogađa, da to ne dovodi do takvog zajedničkog imenitelja kojii će čitavo društvo dići na noge? Zar je moguće da je briga nad materijalnim dobrima, bez kojih se ne može i koji u dosta velikom broju slučajeva oslikavaju generacijski napor, ipak značajniji nego očuvanje života i uspešna borba protiv ovakvih bolesti?“, rekao je Pastor.

On je čestitao na radu dosadašnjem rukovodstvu, poželeo uspešan rad budućem i uputio zajednički apel vladama, skupštinama, ministarstvima, sekretarijatima, lokalnim samoupravama, komisijama, odborima, donosiocima odluka da zajedno pokušaju učiniti sve za sprečavanje ove teške bolesti.

U nastavku programa održana je prezentacija edicije o sprečavanju karcinoma, te je održna izborna Skupština Saveza na kojoj su izabrani članovi Upravnog odbora, Nadzornog odbora, predsednik Saveza i članovi komisija za međunarodnu sardnju, rano otkrivanje raka, izdavačko-propagandnu delatnost, zaštitu i unapređenje životne i radne sredine i borbu protiv pušenja.

Szerző (Forrás)
skupstinavojvodine.gov.rs
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt