Ugrás a tartalomra

Predsednik parlamenta Mađarske počeo posetu Srbiji

SUBOTICA -Predsednik parlamenta Mađarske Laslo Kever započeo je dvodnevnu posetu Srbiji razgovorima sa čelnicima Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) u Subotici.

Kako prenosi informativni portal na mađarskom jeziku “Vojvodina danas”, Kever je sa liderom SVM Ištvanom Pastorom i članovima predsedništva te stranke razgovarao o temama koje će pokrenuti na sutrašnjem sastanku s predsednicom skupštine Srbije.

Kever je u programu RTV Panon rekao da je na subotičkom sastanku jedna od najvažnijih tema bila „koje bi programe za razvoj ekonomije u Južnim krajevima (Vojvodini) SVM mogao da ponudi kao koalicioni partner vladajuće stranke u Srbiji, Srpske napredne stranke (SNS)”.

Kever je napomenuo i da „emigracija preti ne samo Vojvodini, već i matičnoj zemlji”.

„Ako se ovako nastavi, možemo očekivati ozbiljne demografske probleme”, rekao je predsednik mađarskog parlamenta iz redova vladajućeg Fidesa, i dodao da je cilj da se “pomogne ostanak na rodnoj grudi”.

Bilo je reči i o detaljima ekonomskih i projekata za prostorni razvoj za koje je podršku Pastoru u ponedeljak obećao premijer Mađarske Viktor Orban.

Što se aktuelnih tema tiče, Kever je pomenuo izgradnju pruge Budimpešta-Beograd i alternativni način snabdevanja zemnim gasom srednjeevropskog prostora, prenosi ovaj portal pozivajući se na mađarsku državnu agenciju MTI.

Kako je ranije najavljeno, Kevera će sutra u Beogradu primiti predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Aleksandar Vučić i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković.

Kever će, kako je najavljeno, posetiti i Mađare u Skorenovcu i Vojlovici.

“U mađarskoj delegaciji će biti i Ljubomir Aleksov, glasnogovornik srpske narodnosti u Mađarskoj”, saopštio je portparol mađarskog parlamenta.

Szerző (Forrás)
Tanjug, Foto: Vajdaság Ma
Többi hír