Ugrás a tartalomra

Predlog LSV bez podrške u parlamentu

BEOGRAD - Poslanici većine parlamentarnih stranaka sa kojima je RTV razgovarala neće direktno podržati inicijativu LSV za raspisivanje referenduma o zabrani prodaje i zakupa poljoprivrednmog zemljišta strancima.

Dok naprednjaci pitaju predsednika LSV, Nenada Čanka, zbog čega se 2008. zalagao za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kojim je i definisana mogućnost prodaje zemljišta strancima, pojedine druge stranke se delimično slažu sa inicijativom, ali smatraju da sprovođenje referenduma nije realno.

"Kada je DS potpisivala Sporazum o stabilizaciji, a Liga je podržavala u tome, cilj i jeste bio da se pojedinim tajkunima iz Srbije koji su zemlju kupili, omogući da je u što kraćem roku i za manje para prodaju strancima", kaže predsednik Odbora za poljoprivredu i član SNS, Marjan Rističević.

On dodaje da se prodaja zemlje strancima može sprečiti, ako se u naredne dve godine omogući manjim poljoprivrednim gazdinstvima iz Srbije da je kupe.

Savez vojvođanskih Mađara podseća da je inicijativu za pokretanje izmena zakona kojima bi se prodaja zemlje strancima sprečila pokrenuo još pre dve godine. Ipak, raspisivanje referenduma nije pravi način, kažu u SVM.

U Novoj stranci smatraju da bi u narednih tridesetak godina strancima trebalo omogućiti zakup zemljišta, ali ne i kupovinu.

Podsetimo, LSV je u Beloj Crkvi pokrenula inicijativu za prikupljanje 100 hiljada potpisa, za raspisivanje referenduma kojim bi se građani izjasnili o prodaji poljoprivrednog zemljišta strancima, čemu se LSV protivi. Po odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, poljoprivredno zemljište će u Srbiji strancima biti moguće prodati od septembra 2017.

Szerző (Forrás)
RTV (Radoslavka Žigić)
Többi hír
Műhelymunkát tartott a hétvégén a Nefelejcs kézimunkacsoport, amelyen mintegy kilencvenen vettek részt.
A topolyai Nefelejcs kézimunkacsoport tevékenységéről