Ugrás a tartalomra

Precedens értékű rendelkezés

A közszférában történő részarányos foglalkoztatásnál fontos adat a nemzeti hovatartozás

A kormány elfogadta a Vajdasági Magyar Szövetségnek a közszférában dolgozók maximális számának meghatározásáról szóló törvény, illetve a közszférában dolgozók nyilvántartásáról szóló törvényjavaslat kapcsán átadott, a részarányos foglalkoztatást szorgalmazó módosítási indítványát. Mint arra Pásztor Bálint, a VMSZ parlamenti képviselője rámutatott, ezzel a vajdasági magyar politikum 25 éves célkitűzése valósult meg.

– Áttörést sikerült elérni a részarányos foglalkoztatás témájában. A vajdasági magyar politikum 25 éves célkitűzése valósult meg, ugyanis most először törvény rendelkezik arról, hogy az államnak a közalkalmazottak nemzeti hovatartozását illetően nyilvántartást kell vezetnie, illetve a leépítések, vagy esetleges munkaerő-felvétel esetében figyelembe kell venni a lakosság kisebbségi arányát, a nemzeti összetételét a közszférában, illetve a hivatalos nyelveket. Ez a Szerb Haladó Párt és a VMSZ koalíciós megállapodásának egyik újabb elemének a megvalósulása. A Kárpát-medencében itt, nekünk, vajdasági magyaroknak sikerült először elérni, hogy az államnak ilyen nyilvántartást kell vezetnie. Ez az alapja annak, hogy a részarányos foglalkoztatás terén az előttünk álló években lépéseket tudjunk tenni – mutatott rá Pásztor Bálint. Hozzátette: – A nemzeti hovatartozás és a tanulmányok nyelvére vonatkozó nyilvántartást az állam 2016 szeptemberétől fogja vezetni. Vagyis 13 hónap múlva kezdik el e nyilvántartás összeállítását, ugyanis addig a már meglévő adatok feldolgozásával foglalkoznak majd, hiszen ennek a törvényjavaslatnak az elsődleges célja az, hogy személyekre vonatkozóan a kifizetéseket figyelemmel lehessen követni – mondta. Kiemelte, az elkészült nyilvántartást a pénzügyminisztérium fogja kezelni, 12 hónap múlva kerül majd csak át az államigazgatási minisztériumhoz, ott végzik ugyanis a nemzeti hovatartozására és a tanulmányok nyelvére vonatkozó nyilvántartás összeállítását.

– Az adatvédelmi törvényt és az alkotmányos rendelkezéseket figyelembe véve kell ezt a nyilvántartást elkészíteni. Véleményem szerint nem kell ettől félni, hiszen az elmúlt öt év bebizonyította, hogy a kisebbségi névjegyzék összeállítása, és az e nyilvántartásban való szereplés okán nem ért senkit hátrányos megkülönböztetés. A szóban forgó nyilvántartás alapfeltétele annak, hogy a részarányos foglalkoztatás terén előbbre jussunk – hangsúlyozta Pásztor Bálint. Mint rámutatott, ez a lépés precedensértékű; a jövőre várható közhivatalnokokról szóló törvény, valamint a helyi és a tartományi közhivatalnokokról szóló törvény esetében a nemzeti hovatartozásról szóló adat is fontos lesz.

A VMSZ által átadott három módosítási indítványról a kormány pozitív vélemény mondott, majd az illetékes parlamenti bizottsági is, így holnap a módosítási indítványról a parlamenti képviselők nem szavaznak majd külön, hiszen az már a törvényjavaslat részévé vált.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó
Többi hír