Ugrás a tartalomra

Politika nije stvar ličnih simpatija

Novinar Mihal Ramač je posle izbora 2012 godine rekao: u cilju ostvarivanja interesa nacionalnih manjina je najbolje ako se stranke manjina priključe vladajućoj većini. „Stranke manjina ne mogu uticati na državnu politiku, ali od njihovog odnosa prema vlasti zavisi pozicija nacionalne manjine koju predstavljaju.

Manjine mogu svoja prava mnogo lakše ostvariti ako imaju dobre odnose s vlašću. Ako je odnos između političkih predstavnika manjina i vladajuće garniture loš, vlast će vršiti pritisak na manjine” – objašnjavao je Ramač dodajući: Srbi u Hrvatskoj se u tom pogledu ponašaju veoma racionalno, uvek stanu na stranu aktuelne vlasti.

Savez Vojvođanskih Mađara (SVM) i na ove izbore izlazi samostalno, ali njeni čelnici su već više puta izjavili: ako budu u mogućnosti u sledećem parlamentarnom ciklusu bi politiku vodili iz većinskih pozicija. Listu SVM-a predvodi Balint Pastor koji objašnjava koje bi prednosti ta situacija dala vojvođanskim Mađarima.

„Godine koje su za nama su pokazale da se i iz opozicije može voditi politika koja donosi rezultate, ali sledeće četiri godine će biti sasvim drugačije: od Đinđićeve vlade ni jedan kabinet nije imao toliku podršku u parlamentu kao što će imati ova koja će se formirati posle izbora.

Uveren sam da će oko 150-160 poslanika stajati iza vlade. Nova parlamentarna većina će biti masivna jer osim DS-a i DSS-a sve se stranke spremaju da budu deo većine” – kaže Pastor dodajući: u predstojećem periodu Srbija treba da započne niz reformi, nije isključena ni mogućnost promene Ustava, a treba se uhvatiti u koštac sa problemima u poljoprivredi, u zdravstevnom i penzijskom osiguranju, a predstoji i promena Zakona o radu.

„Sve su to pitanja koja će biti od važnosti i za vojvođanske Mađare u sledećih 15-20 godina i bilo bi neodgovorno izostati iz ovih procesa. Želimo da uz podršku Mađara naši poslanici u parlamentu budu aktivni učesnici ovih promena i da tokom sprovođenja reformi vodimo računa o interesima Mađara” – naglašava Pastor.

SVM često dobija kritike da je podlegao naprednjacima i Aleksandru Vučiću. Balint Pastor na ove kritike odgovara: o premijeru ne odlučuje SVM nego glasači srpske nacionalnosti. „Činjenica je da je popularnost SNS-a ogromna i to će se pokazati i u broju mandata.

Znači većinsku snagu buduće vlade će dati SNS. U isto vreme hteo bih da naglasim: SVM ide sama na izbore. Imaćemo toliko mandata koliko na osnovu našeg dosadašnjeg rada i predstavljenih planova ljudi misle da trebamo da dobijemo.

Kao i neke druge stranke i SVM je bio u mogućnosti da sa liste naprednjaka pokuša dobiti više mandata nego što bi osvojio na osnovu broja dobijenih glasova. Tu mislim prvenstveno na stranku Rasima Ljajića.

Međutim mi na izbore idemo samostalno i ukoliko dobijemo mandate (u što sam siguran) onda ćemo u cilju ostvarivanja našeg programa morati pregovarati sa onima koji će predvoditi Srbiju u narednim godinama.

Možemo mi voleti ili ne voleti Vučića – ja tačno znam kakvo mišljenje imaju Mađari o njemu i o njegovoj stranci i ne želim da lomim koplja u njegovu korist. Ali je činjenica da će Vučić biti sledeći premijer Srbije.

A mi Mađari ne možemo sebi dopustiti luksuz da u sledeće četiri godine pognemo glave i da čekamo da neke, za nas simpatičnije srbijanske stranke ojačaju i osvoje vlast za četiri, osam ili dvanaest godina. Naš je zadatak da ciljeve koje smo istakli u sledećem ciklusu u saradnji sa novom vladom pokušamo zakonima osigurati” – ističe Pastor.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó online
Többi hír
A következő éveket is a Szerbia és Magyarország közötti kiváló kapcsolatok továbbfejlesztése, fontos projektumok megv
Noha a megalakult szerbiai kormány előtt számos kihívás van, a VMSZ új elképzelések kivitelezésére számít
A minap megalakult Szerbia új kormánya, ennek kapcsán Vicsek Annamáriával beszélgettünk, aki az elmúlt 8 évben az Okt
Annamária nyolc évig töltötte be az Oktatási Minisztérium államtitkári posztját