Ugrás a tartalomra

Počela načelna rasprava o Predlogu zakona o manjinama

Poslanici Skupštine Srbije danas su počeli načelnu raspravu o Predlogu zakona o nacionalnim savetima nacioanalnih manjina, koji se usvaja po hitnom postupku kako bi se omogućio izbor za nacionalne savete, izražavajući zadovoljstvo što se u skupštinskoj proceduri, među prvima, našao baš taj predlog.

Predsednik skupštinskog odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović rekao je da je jako značajno što je Vlada, kao jedan od prvih zakona, ponudila baš Predlog zakona o nacionalni savetima nacionalnih manjina.

- To dobar potez Vlade Srbije jer pokazuje jasnu poruku i dobru nameru da se pripadnicima nacionalnih manjina u Srbiji posveti značajnija pažnja - rekao je Omerović.

Ukazujući da će izbori za nacionalne saveti biti održani u oktobru, on je naveo da je važno da se ima zakon koji će regulisati pravila i koji će precizno pokazati šta je neophodno da bi se učestvovalo u izbornoj trci.

- Vlada je pristupila izmenama sagledavajući probleme koji su se javili u radu nacionalnih saveta i samog izbora - rekao je Omerović, dodajući da su mnoga pitanja nedovoljno jasna i protivrečna.

Poslanik Saveza Vojvođanskih Mađara Balint Pastor naveo je da će ta stranka glasati za Predlog zakona, dodajući da se ne slaže da su izmene samo tehničke.
- Ne radi se o tehničkim izmenama zakona nego se menjaju oni delovi koji bi se mogli posmatrati kao procesni delovi - rekao je Pastor, dodajući da očekujemo još neke izmene zakona do kraja godine koje su mnogo značajnije, jer će se ticati nadležnosti nacionalnih saveta.

I poslanica sa liste Demokratske stranke Aida Ćorović izrazila zadovoljstvo što se ovaj Predlog zakona našao u skupštinskoj proceduri kao jedan od prvih zakona, ali je ukazala da nije dobro što se razmatra samo deo zakona, onaj koji se samo odnosi na izbore.

Poslanik SDA Enis Imamović ukazao je da izmenama i dopunama zakona nisu dati pravi odgovori na brojna pitanja koja su od suštinsakog značaja za ostvarivanje prava manjina.

Pozivajući nadležne da prihvate amandmane te stranke, on je ocenio da predlogom zakona nisu postavljeni novi osnovi za jačanje pozicije statusa i uloge nacionalnih saveta u procesu ostvarivanja svih prava.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički rekla je da joj je drago da postoji saglasnost većine poslanika da se zakon donese i da se unapredi jedan proces. Ona je najavila da će se svi predloženi amandmani dobro razmotriti, dodajući da će oni amandmani koji se tiču onih delova koji sada nisu obuhvaćeni izmenama ostaviti kada dođu na red.

NDS protiv izmena zakona o nacionalnim savetima
Poslanici Nove demokratske stranke (NDS) u Skupštini Srbije neće glasati za izmene zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, jer je neprihvatljivo što se o tom vladinom predlogu nisu izjasnile nacionalne manjine, rekao je danas poslanik NDS-a Janko Veselinović. On je rekao da je neprihvatljivo što je Vlada izmene zakona u skupštinsku procedurui uputila po hitnom postupku.

- To je za ovu vrstu zakona neprihvatljivo, jer je reč o pravima nacionalnih manjina, i ona ne smeju da se lome preko kolena - kazao je Veselinović. 

Prema njegovim rečima, nacionalni saveti nisu imaliu priliku da se izjasne o izmenama zakona pre upućivanja u skupštinsku proceduru, a njihov stav je presudan za NDS. 

Veselinović je naveo da će predložene izmemne zakona biti teško primeniti, jer je predviđeno dodavanje 50 odsto odredbi i teško će moći da ga tumače i pravni eksperti, a kamoli predstavnici nacionalnih saveta. 

- Ušlo se u stečena prava manjina, jer je predviđeno da RIK sprovodi izbore za nacionalne savete, koji je po svojoj prirodi organ u kojem su političke partije - kazao je Veselinović. (Beta)

Szerző (Forrás)
Tanjug, Beta, Blic
Többi hír