Ugrás a tartalomra

Pásztor: Ugyanazon a napon legyenek a tartományi és a helyhatósági választások

A tartományi és a helyhatósági választásokat ugyanazon a napon kellene megtartani, véli Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke, lévén, hogy gazdasági és politikai megfontolásból is ez a legracionálisabb megoldás, s egy ilyen döntés tárgyalások útján el is érhető.

A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) és a tartományi képviselőház elnöke a Politika napilapnak nyilatkozva elmondta, a megállapodás elérhető, amennyiben a józan ész kerekedik felül, s Pásztor bízik abban, hogy ez így is lesz.

Arra a kérdésre, mire alapozza azt a feltételezését, hogy elérhető az ezzel kapcsolatos megállapodás, amikor a haladóknak és a demokratáknak homlokegyenest ellenkező véleménye van erről a kérdésről, Pásztor azt válaszolta: “Egészen egyszerűen arra a tényre, hogy megvan az a bizonyos ‘D-nap’, ez pedig a június 22-e előtti 90 nap”.

“Akkor jár le a tartományi parlament jelenlegi összetételének megbízatása és addigra meg kell tartani a tartományi választásokat, vagyis jövő év márciusának közepéig. Amikor többé-kevésbé ismeretes lesz a helyhatósági választások időpontja is, úgy vélem, akkor lehet arról beszélgetni, hogy egy napon tartsák a tartományi választásokkal”, mondta.

Pásztor emlékeztetett arra is, hogy az elmúlt 10-15 évben a tartományi és a helyhatósági választásokat mindig azonos napon tartották, s ez mindig megállapodás eredménye volt.

A Bojan Pajtićtyal és Nenad Čanakkal folytatott megbeszéléseivel kapcsolatban Pásztor elmondta, lesz még egy találkozó, amelynek házigazdája a Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV) lesz és reméli, hogy akkor befejeződnek a tárgyalások, s a nyilvánosság elé tárják azt, amiről eddig nem beszéltek.

Arra a kérdésre, majdnem egy év elteltével vajon elégedett-e Aleksandar Vučić kormányával, s vajon megvalósultak-e a Szerb Haladó Párttal (SNS) kötött koalíciós megállapodásban foglaltak, Pásztor azt válaszolta, elégedett is meg nem is. “Elégedett vagyok a viszonyulással, a nyílt és nyitott kommunikációval. Annak realizálásával, amit aláírtunk, nem vagyok elégedett, mint ahogyan azt hiszem, egyetlen polgár sem elégedett azzal, amit az elmúlt év során sikerült elérnünk”. Azzal kapcsolatban pedig, hogy ki vagy mi az oka ennek, Pásztor azt nyilatkozta, egy hosszú folyamatról van szó, amely ebbe a helyzetbe juttatott bennünket.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma
Többi hír