Ugrás a tartalomra

Pásztor: Szerbia és Magyarország kapcsolatai kiválóak

A két ország között nincsenek negatívan értelmezhető nyitott kérdések, értékelt a VMSZ elnöke

Szerbia és Magyarország kapcsolata minden szempontból kiemelkedően jó, nincsenek olyan nyitott kérdések, amelyek a közeljövőben "negatív kontextusban" jelenhetnének meg a két ország között - értékelte Budapest és Belgrád viszonyát Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke a Nedeljnik című szerb hetilapnak adott interjújában.

 

A legnagyobb délvidéki magyar párt elnöke szerint Szerbia európai uniós tárgyalásai újabb lehetőséget adnak arra, hogy tovább fejlődjön ez a kapcsolat. "Magyarországnak nem titkolt szándéka és érdeke, hogy Szerbia minél hamarabb az EU tagja legyen. A kiváló politikai viszony mellett a gazdasági és a kulturális együttműködés terén is előrelépésre számítok, illetve arra, hogy meginduljanak a mindkét ország számára jelentős infrastrukturális fejlesztések" - hangsúlyozta.

 

Bejelentette azt is, hogy várhatóan még a nyári szünet előtt, de legkésőbb ősszel a két ország közös kormányülést tart, amelyen a politikai kérdéseken felül például a közlekedésfejlesztésről, egészen pontosan a Budapest és Belgrád közötti vasútvonal fejlesztéséről lehet szó.

Arra a felvetésre, hogy a VMSZ az új szerb kormány részeként összekötő szerepet tölt be Magyarország és Szerbia között, illetve részt vesz a magyar-szerb kapcsolatok előmozdításában, Pásztor úgy reagált: pártjának most "katalizátor szerepe van" a két ország között. Mint fogalmazott: a jobbközép Szerb Haladó Párttal való partnerség annak a jele, hogy a vajdasági magyar közösség jobb életfeltételek felé halad, de nem akar kibújni a többségi nemzetet érintő problémák alól sem. A VMSZ számára fontos, hogy ne találjon zárt kapukra sem a kormányban, sem a parlamentben.

Az újságíró megállapította, hogy Horvátországban "pánikot" keltett Orbán Viktor miniszterelnöki beszédének az a része, amelyben bejelentette: nagyobb autonómiát kér majd a környező országokban élő magyarok számára. Ezzel kapcsolatban Pásztor István kiemelte: a Szerbiában nincs olyan feszültség a magyarság és a többségi nemzet között, mint például Romániában vagy Szlovákiában. "Mi már előreléptünk a hatalommal való kommunikációban. A Szerbiában élő magyarok nem akarnak különbözni a többi állampolgártól. Szerbia érdekeiért harcolunk, mert lényegében ez a mi szülőföldünk" - szögezte le.

Az Orbán Viktor magyar, illetve Aleksandar Vučić szerb miniszterelnököt összehasonlító és kritizáló megjegyzéseket Pásztor úgy kommentálta: ezek a választások veszteseitől származnak, és a politikai ellenfelek erőtlenségét bizonyítják. "Sem Vučić, sem Orbán nem jelent veszélyt a demokráciára, vagy Szerbia, Magyarország, illetve más ország stabilitására" - részletezte.

Az őt ért budapesti inzultust - amikor az Országgyűlés alakuló ülésének napján a budapesti Kossuth Lajos téren szidalmazták és leköpték - ismét elítélte, szerinte a támadás "szégyen és gyalázat", de nincs köze sem a politikához, sem a nemzetáruláshoz. "A magyar és a szerb fél is megfelelő módon reagált erre, úgyhogy nincs bennem keserűség" - mondta, hozzátéve, hogy azért nem felejti el az esetet.

Szerző (Forrás)
MTI, Vajdaság Ma
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt