Ugrás a tartalomra

Pásztor: Szembesülnünk kell a múlttal, hogy közös jövőt építhessünk

Az 1942-es magyar razzia ártatlan áldozataira emlékeztek Csúrogon. A Topalov raktárban kialakított múzeumban sokan rótták le kegyeletüket. Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke, Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete és Miroslav Vasin, a Tartományi Kormány alelnöke is fejet hajtott. A megemlékezést a Razzia 1942 Emléktársaság szervezte ezúttal is, a szerb pravoszláv egyházzal együttműködve.

Szembesülnünk kell a múlttal, hogy közös jövőt építhessünk – hangsúlyozta Pásztor István, a Tartományi Parlament elnöke Csúrogon. „Gyakran szokták kérdezni, hogy miért foglalkozunk a múlttal, amikor a jövővel kellene foglalkozni, miért vájkálunk a múltban, amikor a mával kellene foglalkozni. Hát azért, mert a mával és a holnappal nem lehet foglalkozni úgy, hogy a múltat nem zárjuk le. A múltnak a lezárása pedig a közös bűnökkel való szembesülést jelenti, az ártatlan áldozatok előtti főhajtást jelenti, függetlenül attól, hogy az események kapcsán ki volt az áldozat és ki volt az elkövető” – mondta Pásztor István, a Tartományi Parlament elnöke.

Az emlékezőkkel együtt rótta le kegyeletét Miroslav Vasin, a Tartományi Kormány alelnöke, valamint Magyarország belgrádi nagykövete is. Pintér Attila hangsúlyozta: nem szabad elfelejteni azt, amit Vajdaságban a szerbek ellen követtek el a II. világháborúban, de a magyarok elleni vérbosszúra is emlékezni kell. Hozzáfűzte: a múzeum a remény épülete.

Az egykori raktárépület őrzi a razzia áldozatainak emlékét. A múzeum létesítését a magyar állam finanszírozta, két hónap alatt újították fel 2013-ban, amikor kiemelkedő térségpolitikai eseményként Tomislav Nikolic szerb és Áder János magyar államfő közösen rótta le kegyeletét az 1942-es magyar razzia és az 1944/45-ös magyarellenes vérengzések áldozatai előtt, a Vajdasági Magyar Szövetség kezdeményezésére és aktív szerepvállalásával.

73 évvel ezelőtt a magyar katonák partizán szabotázsakciót akartak felszámolni a Sajkás-vidéken, ami vérengzésbe csapott át. A Zsablya–Sajkás–Titel háromszögben végzett terepátfésülés 1942. január 21-én az újvidéki razziával folytatódott, majd a szenttamási és óbecsei vérengzéssel ért véget. A tisztogatási hadművelet során több ezer embert agyonlőttek, közöttük bűnözőket és partizánokat, de főként ártatlan polgári, többségében szerb illetve zsidó személyt, köztük asszonyokat és gyerekeket is.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP