Ugrás a tartalomra

Pásztor: Romlott a biztonsági helyzet Vajdaságban

A Tartományi Képviselőház elnöke, Pásztor István pénteken levelet intézett Ivica Dačić miniszterelnökhöz, belügyminiszterhez, amelyben mély aggodalmának ad hangot a vajdasági közbiztonság romlása miatt.

A levélben Pásztor kifejti: „Az ad okot a mély aggodalomra, hogy a polgárok személyi és vagyonbiztonságát szavatolni hivatott rendszerbeli mechanizmusok nem működnek.”

Az elmúlt hét sorozatos incidenseire utalva, azokra az esetekre, amelyek az újvidéki, a temerini, az óbecsei és a szabadkai polgárok biztonságát veszélyeztették Pásztor kifejti, a történtek miatt sajnos a félelem, a bizonytalanság és a rettegés a mindennapok részévé válik.

A vajdasági parlament elnöke szerint ez az utolsó pillanat, amikor tenni lehetne valamit azért, hogy növekedjen Vajdaság Autonóm Tartomány polgárainak biztonsága. A közbiztonság kérdésével a tartományi biztonsági tanács következő ülésén is foglalkozik majd.

Pásztor István kiemelte, aggasztja, hogy személyi és vagyonbiztonság veszélyeztetése mellett olyan incidensek is történnek, amelyek veszélyeztetik az egymás közötti bizalmat, a vajdasági nemzetiségek közötti tiszteletet.

– Ezt a bizalmat és tiszteletet türelmesen és lassan lehet felépíteni, de nagyon könnyen le lehet rombolni azzal, hogy a kisebbségi nemzeti közösségek tagjait fizikai támadás éri, és megsemmisítik a nemzeti identitásuk jelképeit. Ezt nem engedhetjük meg – írja a parlament elnöke.

Azt kérte a kormányfőtől, hogy mondja meg, milyen konkrét lépéseket tesz majd a kormány és a belügyminisztérium annak érdekében, hogy biztosítva legyen a polgárok biztonságos élethez való joga, mit tesznek a nemzetek közötti incidensek megakadályozásáért, valamint az alkotmány és a törvények által szavatolt jogok betartásáért.

Pásztor levelében felajánlotta a miniszterelnöknek, hogy még egyszer beszéljenek a belügyminisztérium kapacitásainak feltöltéséről és a vajdasági polgárok biztonságérzetének növeléséről. Hozzátetette: meggyőződése, hogy csak közös munkával érhető el haladás, csak ennek eredményeként képzelhető el, hogy a polgárok biztonságban érezzék magukat.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks