Ugrás a tartalomra

Pásztor István: A vajdasági magyarság már 30 településen emlékezhet a második világháború áldozataira

Nagy utat tett meg a vajdasági magyarság az utóbbi huszonöt évben, amióta "szabad" emlékezni a második világháborúban és utána kivégzett áldozatokra, hiszen most már Vajdaság-szerte mintegy 30 helyen szerveznek megemlékezéseket - mondta Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke az 1944-1945-ben kivégzett ártatlan áldozatok tiszteletére rendezett hétfői szabadkai megemlékezést követően az MTI-nek.

A legnagyobb délvidéki magyar párt vezetője szerint a szembesülés nem mindig a látványos dolgokban mutatkozik meg, a magyar-szerb megbékélési folyamatban idén eddig kevésbé látványos lépések történtek. A legfontosabb esemény decemberre várható, amikor a magyar-szerb akadémiai történész vegyes bizottság bemutatja feltáró munkája eredményeit.

Amit eddig elértünk, az öt évvel ezelőtt még nagyon távolinak és elérhetetlennek tűnt - fogalmazott Pásztor István. "Néhány évvel ezelőtt még nem volt szerb politikus, akivel erről a dologról beszélni lehetett volna, mint ahogy most nincs Szlovákiában olyan politikus, akivel a Benes-dekrétumokról, vagy Ukrajnában olyan politikus, akivel a 'malenkij robotról' (kényszermunkáról) beszélni lehetne, ebből a szempontból tehát nagy utat tettünk meg" - húzta alá.

Hozzáfűzte azonban, hogy a megbékélési folyamat sohasem fejeződik be igazán. "Lehet, hogy mi gyorsabban szeretnénk a lépéseket megtenni, de a lépések attól is függnek, hogy a többségi politikának hol vannak a határai" - állapította meg a VMSZ elnöke.

A szabadkai megemlékezés helyszínén található, Vergődő madár nevű emlékmű annak a 978 Szabadkáról és környékéről elhurcolt, főleg magyar, horvát és német embernek állít emléket, akit 1944 őszén a temetőben végeztek ki. Az emlékmű mellett található márványtáblákon 852 áldozat neve szerepel, a táblák elkészítése óta újabb 126 áldozat maradványait találták meg.

A második világháború utáni magyar-szerb megbékélésben két évvel ezelőtt következett be nagyobb fordulat, amikor Csúrogon Áder János magyar és Tomislav Nikolić szerb elnök közösen hajtott fejet a második világháborúban és azt követően ártatlanul kivégzett szerb, illetve magyar áldozatok emléke előtt. Tavaly pedig - hét évtized után - megszületett az a szerbiai rendelet, amely eltörölte a Csúrog, Zsablya és Mozsor magyar lakosságának kollektív bűnösségét kimondó jogszabályt, Aleksandar Vučić pedig részt vett az 1944-1945-ben kivégzett ártatlan áldozatok tiszteletére rendezett megemlékezésen Szabadkán. Az volt az első alkalom, hogy a szerbiai vezetés a szabadkai emlékműnél lerótta kegyeletét.

Szerző (Forrás)
MTI, Vajdaság Ma
Többi hír
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP