Ugrás a tartalomra

Pásztor István nyugodtan várja be a szerbiai kormányalakítást

A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) az új szerbiai kormányban való szerepvállalásával kapcsolatban szinte minden részletről megállapodott már Aleksandar Vučić kormányalakítóval, jelentette ki ma Pásztor István, a VMSZ elnöke.

„Ami a kormányalakítást illeti, lényegében nyugodt vagyok. A tárgyalásokat június elején megkezdtük, nincsenek rendezetlen kérdések, de pontot kell tennünk a mondat végére, és várakozásaim szerint erre majd abban a momentumban kerül sor, amikor a kormányalakító úgy érzi, elérkezett az ideje” – nyilatkozta Pásztor a Tanjug hírügynökségnek.

Szavai szerint a VMSZ a hatalmi többség része kíván lenni, a végrehajtó hatalomban államtitkári szinten vesz részt abban a négy minisztériumban, amely az infrastruktúrával, az egészségüggyel, az oktatásüggyel és a mezőgazdaság kérdésével foglalkozik majd. Ezek olyan kérdések, amelyekről elvi megállapodás született, szögezte le.

Kifejtette: a VMSZ még június elején lefolytatta a tárgyalások első körét a Szerb Haladó Párttal (SNS), és egyetért a leendő kormány politikai irányvonalaival, amelyeket Vučić az egyeztetés során ismertetett.

„A programunkban vállaltak teljes mértékben illeszkednek abba a vízióba, amelyet bemutattak. Arról állapodtunk meg, hogy folytatni fogjuk a tárgyalást. E tekintetben Vučić jelentkezésére várok” – fogalmazott a VMSZ első embere.

Emlékeztetőül: Aleksandar Vučić az április 24-én megtartott választásokat követően szinte azonnal közölte, hogy a VMSZ az egyedüli biztos partner a leendő kormányban. Vučić június elején tartotta meg a kormányalakítási tárgyalások első fordulóját a parlamentbe bekerülő pártokkal, tegnapi közlése szerint pedig ma az eddigi legnagyobb koalíciós partnerrel, a Szerbiai Szocialista Párttal (SPS) folytat újabb egyeztetéseket.

 

 
 
 
 
Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP